Pretul pretul mediu al unui hectar de teren arabil

Conform estimarilor specialistilor din domeniu exprimate intr-un articol din cotidianul Romania Libera, preţul mediu la nivel naţional al unui hectar de teren agricol este între 1.800 şi 3.000 de euro. In concluzie, daca am evalua valoarea obiectiva a suprafetei totale agricole din Romania, fiind aproximativ 8,4 milioane hectare de teren arabil, conform ministrului agriculturii Valeriu Tabara.

Astfel, daca am presupune că tot terenul ar fi de calitatea ce mai buna, iar un hectar s-ar vinde la un preţ mediu de 2.500 de euro, pentru a cumpăra toată România agricolă cineva ar trebui să plătească doar 21 miliarde euro. Şi-ar permite o asemenea investiţie oricare dintre cei mai bogaţi zece oameni din lume: afaceristul mexican Carlos Slim (avere estimată la 74 miliarde dolari), Bill Gates (56 miliarde), Warren Buffett (50), Lakshmi Mittal (31).

Considerand apetitul fundatiei lui Bill Gates pentru dezvoltarea de noi proiecte in domeniul biotehnologiilor, cat si deschiderea conducerii Ministerului Agriculturii pentru cultivarea organismelor modificate genetic, nimic nu este exclus.

Pentru a incheia acest scurt articol intr-o nota optimista, iata un citat interesant din Tom Clancy: „Diferenta intre realitate si fictiune este ca fictiunea trebuie sa fie logica”.

Redactia Agrias.ro

Lasă un răspuns