Preţuri bune la alimente în acest an

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu sunt motive pentru o creştere semnificativă a preţurilor alimentelor în acest an.

“Cred că preţurile se vor menţine, inclusiv la grâu, carne şi legume-fructe, pentru că preţurile la producători sunt bune”, a spus Tabără. El a afirmat că prin „preţuri bune” înţelege acoperirea costurilor de producţie plus profit.

„Preţurile la raft depind în continuare de probleme de organizare. Există mari rezerve de reducere a preţurilor la raft, mai ales dacă vom ajunge la construcţia unor sisteme integrate de agricultură”, a afirmat ministrul.

El a mai spus că în cazul cărnii de pasăre şi al ouălor mulţi producători vând sub costul de producţie.

Tabără a declarat că producţia de grâu ar putea creşte în acest an cu 7%, de la 5,6 milioane de tone la peste 6 milioane de tone. „Aşa cum se prezintă situaţia acum, dacă nu vor interveni intemperii se anunţă un an bun. Ne aşteptăm la o producţie bună de grâu, de peste 6 milioane de tone, chiar dacă suprafaţa cultivată cu grâu este mai mică decât cea de anul trecut. Anul trecut producţia a fost de 5,6 milioane de tone”, a spus ministrul. El a adăgat că în acest an există semne de redresare a agriculturii româneşti.”Conceptul ar trebui inversat şi nu ar trebui să ne rezumăm să producem doar cât să avem ce pune pe masă. România trebuie să devină exportatoare netă de produse agroalimentare”, a spus ministrul. Oficialul a adăugat că unul dintre obiectivele acestui an este dezvoltarea la nivel naţional a unei reţele de depozite pentru cereale. „Vom continua să sprijinim sectorul zootehnic şi este important să relansăm şi sectorul laptelui. Din păcate, în ultimii ani s-a ajuns la importuri de produse lactate”, a afirmat Tabără. El a mai spus că bugetul ministerului este deja stabilit până în 2013, fiind prima dată când un minister din România ştie ce are de făcut pentru o perioadă mai mare de un an.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns