Preturi mari – consum redus

Romanii vin la magazin, se uita si pleaca nu cu kilograme de legume sau fructe, ci cu un ardei kapia, patru cartofi si o legatura de ceapa,si asta pentru ca preturile alimentelor din magazine au atins ridicolul.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara- spune ca preturile crescute din ultima perioada la legume si fructe, se datoreaza intermediarilor care scumpesc peste masura .Taranii vand marfa fara factura, intermediarilor, iar acestia o revand la preturi mult mai mari.
Producatorii nu au mai vrut sa vanda cu factura pentru ca trebuiau sa plateasca si impozit pe ceea ce castiga. O recunoaste chiar producatori implicati in asociatii legumicole.

Facand o comparatie intre Romania si celelalte state UE, observam ca diferentele de pret , la produsele alimentare sunt mult diferite.
In Romania un kilogram de cartofi, pleaca de la producator cu 2 lei si in magazine ajunge pana la 3 lei, pe cand in Belgia, unde la unul din cele mai mari lanturi de magazine, un kilogram de cartofi costa 2.1 lei.
La carne,in Belgia un kilogram jambon porc costa 16 lei, iar la noi 20 lei.
La lactate, intalnim aceeasi situatie.De la producator, la noi, 1 l lapte pleaca cu 1 leu si ajunge la cumparator la 4 lei, in timp ce producatorii nu au majorat preturile, ci doar procesatorii.
La polonezi,pretul pe litru de lapte este pe jumatate, fata de la noi si cu 50% mai scump in Cehia si Ungaria.

O mare problema a produselor de la noi este lipsa unui spatiu de depozitare . Si asta pentru ca in lipsa unui depozit adecvat, ele se pot strica.
In strainatate, lucrurile stau exact invers. Si asta pentru ca exista piete publice unde taranii isi pot inchiria tarabe pentru 6 euro si pot vinde direct, fara intermediari.

Si statul roman a incercat sa se implice in organizarea producatorilor si chiar sa contruiasca depozite pentru ei cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). „Marele” proiect numit „Piata de Gros” a fost unul dezamagitor si invadat tot de samsari.
Oficialii de la MADR au vrut sa revigoreze proiectul depozitelor pentru legume si fructe, anul trecut, insa pana acum nu a fost demarat nimic concret.

Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura spune ca aceasta crestere a preturilor este o tendinta la nivel mondial, specialistii FMI avertizeaza ca urmatorii patru ani vor fi la fel de grei, iar criza ar putea sa fie chiar mai grava decat cea din 2008. In schimb,ministrul Tabara spune ca, deocamdata, nu se poate pune problema unei crize alimentare, pentru ca anul 2010 a fost un agricol bun.

Lasă un răspuns