Preturile la alimente o problema mondiala

Cresterea preturilor la produsele alimentare de baza si vremea rea din ultimii ani , au produs haos politic in  Africia de Nord si Orientul Mijlociu- spune un analist ONU.

Aceste cresteri de pret , care stau la baza inflatiei la alimente, sunt la grau si porumb de 70%. Preturi ridicate se intalnesc mai ales in tarile sarace (Haiti, Bolivia si Mozambic), unde oamenii infometati cheltuiesc mai mult de jumatate din venituri pe alimente si chiar renunta la o masa pe zi.

O cauza principala de crestere a preturilor la produsele agricole este  pretul ridicat al petrolului si o alta -conditiile atmosferice nefavorabile.

De la seceta prelungita din Rusia, Pakistan, Europa de Nord si America Latina, la ploile abundente si inundatiile din Statele Unite si Australia, au condus la scaderea productiilor de produse agricole si implicit cresteri substantiale de pret.

Productia scazuta de grau, din Rusia, din cauza secetei a stopat exportul, in special catre Egipt si interdictia se prelungeste.

Totodata, micsorarea productiilor de grau si porumb  a scazut si stocurile globale si a facut sa creasca preturile brusc.

O alta cauza, de scadere a recoltelor, s-a datorat si eliminarii subventiilor guvernamentale pentru culturile agricole, din Statele Unite si Europa, unde erau stocuri de cereale -uriase.

De asemenea, o schimbare in regulile comertului mondial a facut sa dispara aceste subventii si totodata au disparut si stocurile mari.

Presedintele gigantului Cargill alimentare-Greg Page – spune printre altele, ca livrarile la alimente au scazut , iar preturile au crescut ingrijorator si din cauza comunicarii instantanee, la nivel mondial. Tot Page, spune , ca aceste preturi crescute la produsele agricole sunt un semnal si totodata un impuls pentru agricultori, acestia insamantand suprafete mai mari de teren, cu cereale si fertilizandu-le cu ingrasaminte pentru a creste recolta.

Agrias

Lasă un răspuns