Preţurile la bumbac, cereale, aur şi carne, in viteza

În 2010 s-a scumpit întâi grâul. A venit rândul celorlalte cereale să se scumpească, apoi al metalelor de bază şi apoi al produselor din carne.
Avansul pre­ţurilor nu pare să se opreas­că însă aici, potrivit pre­vi­ziunilor analiştilor in­ter­naţionali. Anul viitor evoluţia pre­ţurilor mate­riilor prime ar putea deveni principalul motiv de îngrijorare pentru autorităţi, în condi­ţi­ile în care preţul grâului s-ar putea du­bla, scriu publicaţii de busi­ness de pres­ti­giu din străinătate. Wall Street Journal şi Financial Times vorbesc despre noi valori record ale preţurilor materiilor prime în viitorul apropiat.

De la începutul anului preţul grâ­ului a crescut cu 31,5%, iar cel al po­rum­­bului cu 48% pe bursele stră­ine. Re­colta slabă a cerealelor a dat naş­tere unor speculaţii potrivit cărora este posibilă o criză a alimentelor.
Întrebarea este cu cât va fi influ­en­ţat preţul alimentelor din România de aceste tendinţe. România exportă anual până la 4 mi­lioane de tone de cereale, ceea ce în­seam­nă o pondere de 1% din comerţul glo­bal cu produse agricole.

„În 2011 am putea fi martorii unor creş­teri chiar mai puternice, deoarece ofer­ta nu reuşeşte să egaleze cererea, iar orice probleme meteorologice din Ame­rica de Sud ar putea să deze­chi­li­breze şi mai puternic balanţa”, a spus Jerry Gidel, analist în cadrul North Ame­rica Risk Management Services în Chicago, despre preţul boabelor de soia, citat de marketwatch.com, un site al Wall Street Journal. Ziarul nu precizează eventuala expunere a companiei pe piaţa de soia.
Preţul boabelor de soia a crescut cu 27% faţă de începutul anului, până la 0,45 dolari pe kilogram. Bumbacul este ultimul dintr-o serie întreagă de materii prime ale căror preţuri au atins maxime istorice.

Aurul, argintul sau cerealele au avut o evoluţie ascendentă rapidă pe bursele de mărfuri din întreaga lume, însă niciuna dintre aceste materii prime nu poate egala performanţa bumbacului: creştere de 100% a preţului în 2010, până la o valoare de 3,36 dolari per kilogram.

Pentru detalii click aici.

Lasă un răspuns