Preţurile la orez pot avansa la un nivel record

Orez Thailanda

Thailanda, cel mai mare exportator mondial de orez, a declarat că principala recoltă a ţării poate scădea sub estimarile anterioare datorită faptului că cele mai grave inundaţii din ultimele cinci decenii au devastat culturile.

„Acest lucru ar putea fi cea mai gravă distrugere a culturilor de orez, datorită inundaţiilor”, au declarat surse oficiale din Ministerul Agriculturii şi Cooperativelor, din Bangkok.

Producţia de orez brut ca şi cultură principală, reprezintă 70 la sută din producţia totală a Thailandei şi poate fi afectată cu aproximativ 7 la sută faţă de anul precedent.

 Furtunile şi inundaţiile din iulie au distrus culturile de orez din Thailanda, Vietnam şi Pakistan, cei mai mari trei exportatori şi astfel, preţurile la produsele alimentare au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.

 Preţul orezului poate urca la mai mult de 600 dolari pe tona, deoarece China pare a fi interesata de importul de orez.

 „Nu aş fi surprins dacă ne trezim că într-o lună China ar cumpăra 1 milion de tone”, a spus CISS (Chief Executive Officer al Singapore pe bază de Investiţii).  „În acest caz, preţul poate ajunge cu uşurinţă la 650 dolari sau 700 de dolari.”

 Inundaţiile din Thailanda, care au afectat aproximativ 15% din suprafaţa totală şi care sunt cele mai mari din ultimele cinci decenii, poate influenta negativ creşterea economică a ţării cu 0,3 puncte procentuale în acest an, la 7,9 la sută, conform surselor oficiale Nationale de Dezvoltare Economica, din data de 22 noiembrie.

 Inundaţiile au afectat 51 de provincii în octombrie, ucigând 241 de persoane şi care afectează cel puţin 8,7 milioane de locuitori, conform Departamentului de Prevenire a Dezastrelor.

Agrias.ro

Lasă un răspuns