Primii beneficiari ai subvenţiilor agricole din Europa, sunt marii producători agricoli din România

Conform unui clasament întocmit de o organizaţie non-guvernamentală danezo-britanică, companiile româneşti  TCE 3 Brazi şi Comcereal, sunt în top 20 ai beneficiarilor de subvenţii agricole din UE.

Compania TCE 3 Brazi, controlată de omul de afaceri, Culiţă Tărâţă, exploatează peste 55.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei şi se clasează între primele cinci fer­me din Uniunea Europeană, în timp ce Comcereal Vaslui, controlată de Adrian Porumboiu, deţine o exploataţie de aproape 28.000 ha şi se clasează pe locul 16.

Topul, însă, este dominat de trei dintre cele mai puternice ţări agricole din Uniunea Europeană, Germania, Spania şi Ungaria, care au câte cinci companii în top.

România şi Polonia au în top câte două companii, iar Portugalia una singură.Companiile româneşti se luptă pe piaţa agricolă europeană cu producătorul german de zahăr Suedzucker, prezent şi pe piaţa locală prin intermediul Agrana, cu polonezii de la Top Farms şi cu ungurii de la Dalmadi.

Faţă de fermele mari din agricultura românească, care sunt afaceri de tip antreprenorial, marii jucători din Uniunea Europeană sunt susţinuţi de companii-mamă.

Spre exemplu, compania Top Farms Glubczyce (TFG) este subsidiară a companiei engleze Spearhead International. Englezii ex­ploa­tează în provincia Opole din sudul Poloniei aproape 12.000 ha de teren, având la dispoziţie 300 de angajaţi. În fiecare an TFG vinde în medie 40.000 de tone de cereale, 5.000 de tone de seminţe de rapiţă, 36.000 de tone de cartofi sau 1.500 de tone de legume. Compania fondată în 1994, este şi unul dintre cei mai mari pro­du­că­tori de lapte din Polonia, cele 2.500 vaci exploatate de companie producând în jur de 20 de milioane de litri de lapte în fiecare an.

Compania ungurească Dalmadi face parte din grupul Bonafarm, deţinut de Sandor Csanyi, şef al OTP Bank şi cel mai bogat om din Un­garia cu o avere de aproape 600 mil euro. Dal­madi exploatează aproape 9.000 ha de teren în centrul Ungariei, deţine 50.000 de porci, 220 ha de eleşteu şi aproape 2.000 ha de păduri.

Cu toate că nu are ca business principal producţia agricolă, producătorul de german de zahăr Suedzucker, grup prezent şi în România prin Agrana, cu afaceri de 6,1 mld. euro la nivel mondial anul trecut, exploatează prin divizia sa de producţie agricolă mai mult de 10.000 de hectare în sudul şi estul Germaniei.

Lasă un răspuns