Priorităţile MADR pentru perioada următoare

Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a susţinut o conferinţă de presă, miercuri, 22 februarie 2012, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalul subiect al conferinţei de presă a fost prezentarea priorităţilor MADR pentru perioada următoare. Astfel, politicile promovate de Ministerul Agriculturii vor viza trei direcţii principale, respectiv crearea de locuri de muncă în mediul rural, creşterea suprafeţelor cultivate şi demararea procedurii pentru adoptarea cadrului legal privind funcţionarea Camerelor Agricole.

Totodată, Stelian Fuia a declarat că Ministerul Agriculturii are ca ţintă atragerea unui miliard de euro din fonduri europene în primul trimestru al anului 2012, în condiţiile în care pe întreg anul 2012 se doreşte atragerea a 2,5 miliarde euro din fonduri europene. „Ministerul Agriculturii a absorbit anul acesta 502 milioane de euro. Avem o ţintă pentru primul trimestru de aproximativ un miliard euro şi suntem în grafic de a realiza această absorbţie. Pe lângă cele 502 milioane euro care au intrat deja, avem un decont depus de vreo 420 milioane euro care va fi decontat în prima săptămână din martie, la care se adaugă alte plăţi care se fac pe investiţii în perioada următoare, dintr-un fond pus la dispoziţie de Comisia Europeană la Banca Naţională a României”, a menţionat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

De asemenea, ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a făcut publică demiterea directorului general al Direcţiei Generale – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (DG – AMPOP), Gheorghe Văcaru, şi înlocuirea acestuia, pe o perioadă determinată, cu Marisanda Pîrîianu. Motivul acestei demiteri a fost explicat de ministrul agriculturii: „Am decis să înlocuim conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP) din Ministerul Agriculturii întrucât plăţile pe acest program au fost suspendate temporar din 17 ianuarie a.c.” În continuare, acesta a precizat că noua conducere trebuie să prezinte până pe data de 15 martie 2012 planul de eficientizare a acestei direcţii şi să înceapă demararea plăţilor pentru pescuit.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii mass-media a fost situaţia fermierilor cultivatori de legume în sere şi solarii afectaţi de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă. Astfel, ministrul Stelian Fuia a anunţat că până în acest moment sunt afectate 80 ha sere în principal în zona Işalniţa (judeţul Dolj), 250 ha solarii în zona Matca (judeţul Galaţi) şi 30 ha solarii în alte regiuni. În acest context, ministrul agriculturii se va afla joi, 23 februarie, la Matca, judeţul Galaţi pentru o discuţie cu fermierii în vederea identificării de soluţii pentru cei care au suferit pagube din cauza zăpezilor abundente.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns