Problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană?

Dacian Cioloş,comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, consideră că la ora actuală nu se pune problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană – relateaza AGERPRES.

„La nivel european nu stăm atât de prost cu stocurile şi nu se pune problema unei crize alimentare în UE din cauza lipsei aprovizionării pieţelor. Stocurile se vând, se reconstituie prin cumpărare, dar UE are un potenţial de producţie reală. Lucrurile nu stau foarte prost şi nu avem motive de îngrijorare. Vom vedea cum va fi şi recolta pe care o aşteptăm în acest an”, a declarat, vineri, Dacian Cioloş.

Intrarea României într-o potenţială criză alimentară, comisarul Cioloş a afirmat că nu poate exprima o părere avizată, iar la afirmaţia că România ar fi capabilă să hrănească 80 de milioane de oameni, a răspus:”Să le hrănească”.

„Eu nu vreau să dau sfaturi, dar am mai spus că punctul de plecare este să ai orientare pe mai mulţi ani de zile, respectiv ce vrei să faci, în care sectoare şi regiuni, utilizând anumite tipuri de resurse. Este o condiţie necesară, dar poate nu suficientă, dar este un punct de plecare şi abia apoi poţi explica concret cum vrei să hrăneşti 30-40-50 de milioane de oameni. Potenţial au o grămadă de ţări din Africa, dar acesta trebuie valorificat. Să ştii cum să valorifici resursele din ţară, folosind fonduri europene, să cunoşti perspectivele pieţei comune, dar şi cele mondiale. Acestea sunt întrebări la care România trebuie să răspundă, nu comisarul pe agricultură. Eu răspund prin PAC, de care beneficiază şi România, dar modul cum o face depinde de autorităţile de aici, şi nu numai de ministru, ci şi de modul cum se organizează agricultorii”, a explicat comisarul european.

In perioada următoare- relateaza comisarul, tendinţa la nivel european este ca preţurile la alimente să rămână ridicate datorită volatilităţii mari a acestora.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş s-a aflat într-o vizită oficială în România (3-4 martie), unde a discutat cu autorităţile de la Bucureşti probleme de actualitate de pe agenda Comisiei Europene şi a României.

Oficialul european s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.

De asemenea, Dacian Cioloş a avut întrevederi cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Întrevederea cu ministrul Agriculturii nu a avut loc deoarece Valeriu Tabăra se află, în aceste zile, într-o vizită oficială în Franţa.

Lasă un răspuns