Producătorii români pierd circa 100.000 de euro pe zi, prin blocarea exporturilor de castraveţi

Din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, producătorii români pierd circa 100.000 de euro pe zi, întrucât Cehia şi Germania cumpărau zilnic circa 160 de tone de castraveţi produşi în serele româneşti, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.

De asemenea, a spus oficialul MADR, că este posibil ca şi exporturile de roşii din ţările UE să fie sistate în perioada următoare, deşi testele făcute în laboratoarele de profil au demonstrat că legumele noastre sunt sigure.

Acesta, a arătat că la nivelul MADR s-a format o comisie, împreună cu reprezentanţii APIA, pentru inventarierea pierderilor producătorilor români din cauza sistării contractelor de export, fiind cerut, totodată, şi sprijinul Comisiei Europene şi se aşteaptă un răspuns din partea Bruxelles-ului în privinţa măsurilor care pot fi luate pentru diminuarea pierderilor şi sprijinirea producătorilor români.

Fermierii spanioli susţin că valul de panică creat de pe urma ‘psihozei castravetelui’ le aduc pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, iar germani pierd circa 4 milioane de euro pe zi, în condiţiile în care cifra de vânzări pentru castraveţi a scăzut cu aproape 90%.

Comisia Europeană a notificat vineri, 27 mai 2011, cele 27 de state membre, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi alte patru state membre au fost afectate de aceasta.

Rusia a interzis, joi, importurile de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E.coli.

Izbucnirea E. Coli, boală caracterizată de simptome de enterocolită acută, a dus deja la decesul a 17 persoane în Germania. Alte cazuri s-au înregistrat în Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi Olanda.

Deocamdată, România nu are probleme cu exporturile de castraveţi cornişon către Polonia şi Moldova, unde pleacă zilnic în jur de 400-500 tone de castraveţi de acest tip.

Lasă un răspuns