Producţia de grâu a României ar putea creşte cu peste 15% în 2011, la 6,6 milioane tone

Producţia de grâu a României ar putea atinge 6,6 milioane tone în 2011, în creştere cu peste 15 procente faţă de anul trecut când s-au obţinut 5,6 milioane tone, potrivit declaraţiei ministrului agriculturii, Valeriu Tabără. El a menţionat că ploile care au căzut în acest an în sudul ţării, unde se găsesc şi cele mai mari suprafeţe cultivate, au favorizat culturile de grâu.

‘Este posibil să înregistrăm un plus de un milion de tone la producţia de grâu din acest an, comparativ cu cea din 2010, după cum arată cultura în acest moment, deşi avem o suprafaţa însămânţată ceva mai mică faţă de anul trecut. Deocamdată nu avem probleme la grâu decât în unele zone din centrul şi vestul ţării din cauza secetei din iunie şi lipsei de umiditate relativă a anului’, a declarat ministrul agriculturii.

Conform declaraţiei oficialului, recoltatul grâului va începe în prima jumătate a lunii iulie şi se va finalize relativ repede, datorită tehnicii şi tehnologiei care permit acest lucru. Tabără a menţionat că în această săptămână va începe recoltatul la orz şi orzoaica de toamnă, unde, de asemenea, se aşteaptă o creştere a producţiei cu câteva sute de mii de tone faţă de anul trecut.

‘În ceea ce priveşte porumbul, avem însămânţată o suprafaţă cu 400.000 de hectare mai mare decât în 2010, iar cultura, deşi este puţin întârziată în unele zone, se prezintă bine în momentul de faţă. La floarea soarelui avem ceva probleme, pe anumite zone din vestul ţării, dar care nu cred că nu vor influenţa semnificativ producţia’, a adăugat Valeriu Tabără.

Analiştii internaţionali sunt de părare că această tendinţă de creştere a producţiei de grâu din acest an este pozitivă şi generală în Europa Centrală şi de Est, unde vremea a favorizat recoltele de cereale.

Potivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de cereale pentru boabe a crescut anul trecut cu 11,4%, de la 14,873 milioane tone în 2009, la 16,57 milioane tone în 2010, România cultivând cu preponderenţă porumb boabe şi grâu, în proporţie de circa 44,3%, respectiv 40,7% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe.

Potrivit raportului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publicat săptămâna trecută, recolta mondială de cereale ar putea atinge o nouă valoare record în acest an, ca urmare a creşterii suprafeţelor cultivate şi a producţiei la hectar, însă, cu toate acestea, nivelul redus al stocurilor va menţine preţurile la un nivel ridicat şi volatil.

Estimările FAO arată că în 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,5% până la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent înregistrată în 2010.

Lasă un răspuns