Productia vegetala – promitatoare in 2011

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara , spune ca  suprafata insamantata in aceasta primavara este de 6330 ha, alte 1,9 milioane ha. fiind deja insamantate  cu grau din toamna  anului 2010, şi asta datorita faptului că s-a lucrat mai mult teren decât în 2010.

‘Probabil şi discuţiile despre sancţionarea celor care nu-şi lucrează terenul au reprezentat un stimulent, chiar dacă măsurile nu au fost încă aplicate.’

Insa  este nemultumit ,ca au ramas terenuri agricole  nearate din toamna ,pentru culturile de primăvară,  in proportie de 20-25%.  Acum este foarte târziu şi orice arătură care se face de acum incolo,determină o scadere a  producţiei de 40 până la 60%.

Dupa cum se prezinta culturile insamantate din toamna – declara  ministrul, va fi o producţie agricolă vegetală mai bună decât în 2010. Cultura de grau, cat si de rapita, arata bine,chiar daca au fost geruri, avand strat de zapada , rapita a  rezistat inghetului. S-a efectuat si fertilizarea.

Ministrul, consideră că trebuie găsite soluţii pentru irigarea terenurilor pentru a putea avea producţii agricole bune, pentru ca nu ne putem baza pe ploi. Sunt deja evaluate  sistemele  de irigaţii în funcţiune, dar mai sunt  sisteme de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare care sunt casate şi pot fi  în continuare  folosite şi reabilitate.

De asemenea sunt  resurse financiare pentru reparaţii şi investiţii , dar  în unele zone unde sursa de apă trebuie ridicată nu se justifică investiţiile de reabilitare a sistemului de irigaţii din cauza costurilor mari cu energia.  Acolo trebuie gasite solutii ‘ şi un prim obiectiv pe termen lung este canalul Siret-Bărăgan şi probabil un alt proiect de acest tip în partea de vest a Câmpiei Române’, a explicat Tabără.

Lasă un răspuns