Produse alimentare deficitare, exporturi infloritoare

Grau

Din datele furnizate da MADR, importurile de produse agroalimentare au atins anul trecut valoarea de 3,79 miliarde euro,  uşor crescuta  faţă de 2009, când a totalizat 3,71 miliarde euro , iar exporturile in tarile UE si non UE au inregistrat o creştere cu  40 de procente. Deficitul de produse  agroalimentare s-a redus de peste 2 ori, fata de 2009, de la 1053 miliarde euro la 729,45 milioane euro la sfarsitul  anului  2010.

Incasari mari din exporturi  au fost realizate din comertul cu porumb, grau, precum si din cel cu  ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete , relevă MADR . De asemenea, din exporturile de seminţe de rapiţă , seminte de floarea soarelui , uleiuri rafinate din floarea soarelui cat si  de animale vii (bovine, ovine , caprine, în schimburile comerciale cu produse agroalimentare -s-au inregistrat  încasari substantiale.

In anul 2010,România a exportat , printre alte produse, carne şi organe de pasăre , zahăr din trestie sau din sfeclă, produse de brutărie şi de patiserie, miere, vinuri, ape minerale sau ciocolată si a  importat  si cantitati destul de insemnate  de  carnea de porc proaspătă sau refrigerată , zahăr din trestie, precum si preparate alimentare .

Andreea Paul-Vass , consilierul de stat al premierului Emil Boc, a precizat ca,România a înregistrat în 2010 cel mai ridicat nivel al exporturilor din întreaga istorie post-decembrista, excepţie făcând doar anii ’94 si ’95.

Lasă un răspuns