Programe naţionale de depozite a produselor agricole

Siloz

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat la Drăgăşani, că prioritatea absolută a ministerului este realizarea unor spaţii de depozitare şi a tehnologizării exploataţiilor agricole.

‘Cât voi fi eu la minister voi stimula fermierii pentru crearea unor spaţii de depozitare şi pentru dotarea tehnică a fermelor mai mici sau mai mari. Este nevoie de tehnologie şi agregate de ultimă generaţie pentru rentabilizarea fermelor. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală aceste lucruri se pot realiza. Silozurile de cereale trebuie să fie o prioritate absolută astfel încât fermierii să-şi poată păstra marfa într-un sistem de îmbunătăţire a calităţii. Să nu mai fie nevoiţi să-şi vândă produsele la preţuri mici imediat după recoltare. Silozurile şi păstrarea cerealelor în condiţii bune îi ajută pe fermieri şi la intrarea pe piaţă. Problema depozitelor de legume şi fructe este importantă şi se află în atenţia noastră pentru că nu se pot valorifica fructele şi legumele pe marginea drumului. Este nevoie de o reţea de depozite mari, cu folosinţă diversă pentru fructe şi legume în care se pot menţine şi cantitate şi calitate’, a afirmat ministrul Tabără.

Totodată, el a mai precizat că şi în cadrul programului de parteneriat public – privat vor fi reluate discuţiile cu privire la acele proiecte vizând sistemele de irigaţii care, de asemenea, urmăresc o mai bună susţinere a mediului agricol.

O avertizare de seceta, pentru luna iunie, vine din partea ANM ( Administraţia Naţionala de Meteorologie):’ se preconizează o secetă in luna iunie, prin prisma cerinţelor de apă mai ridicate ale grâului de toamnă’ si că, ‘dacă în luna aprilie nu plouă, atunci pot apărea probleme cu seceta în Sud-Estul ţării’.

Lasă un răspuns