Proiect CESAR: inregistrarea GRATUITA a proprietatilor din Romania

In 15 martie 2011, ANCPI a lansat urmatorul comunicat de presa privind proiectul CESAR:

A început procesul de înregistrare GRATUITĂ a proprietăţilor din România.

Până în anul 2013, prin proiectul CESAR, finanţat printr-un împrumut de la Banca Mondială, se vor înregistra în evidenţele de cadastru şi în cartea funciară, peste un milion de proprietăţi, din 15 judeţe. Lucrările incep in luna martie in 19 comune.

Până acum înscrierea proprietăţilor în cadastru şi în cartea funciară s-a făcut sporadic, la cererea proprietarilor. Pentru a crea o evidentă completă şi unitară, Guvernul României a decis să susţină înregistrarea tuturor proprietăţilor imobiliare, de pe întreg teritoriul ţării. Din estimările noastre, acest obiectiv se va finaliza în aproximativ 10 ani.

Administrarea teritoriala si politicile legate de terenuri sunt fundamentale pentru o buna conducere, pentru o crestere economica durabila, pentru coeziune si securitate sociala, precum si pentru bunastarea si oportunitatile economice disponibile pentru populatia din mediile urban si rural.

În anul 2007 Agenţia Natională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a realizat cu rezultate pozitive, un proiect pilot de introducere a cadastrului, în comuna Ştefan Vodă, din judeţul Călăraşi. Având experienţa acestui proiect, începem prin proiectul CESAR, introducerea cadastrului în 19 unităţi administrativ-teritoriale din 13 judeţe, urmând ca din toamnă lucrările să se extindă în alte 60 UAT- uri din 15 judeţe.

Primele 13 judeţe sunt: Alba, Argeş, Bihor, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Olt, Suceava, Teleorman şi Timiş.

Acest proiect aduce beneficii atât statului prin sustinerea proiectelor de mediu, infrastructura, dezvoltare regionala si politici mai bune in domeniul agriculturii (consolidarea terenurilor agricole, planificare rurala si altele) cât şi cetăţenilor care vor putea să tranzacţioneze rapid şi sigur proprietatea, isi pot transforma acest capital inactiv intr-o avutie reala utilizabila, vor obţine mai uşor credite de la bănci, vor putea accesa fonduri europene.

Lasă un răspuns