Putem cumpăra produse româneşti din magazine, la jumatăte de preţ

Deşi avem circa 9 milioane de hectare de teren bun pentru agricultură  şi alte 3 milioane de hectare nelucrate, românii importă circa 50 % din alimentele pe care le cumpără din hipermarketuri sau din pieţe.

Insa, hipermarketurile, afectate de scăderea consumului, din ultimul timp,din această primăvară, vor să aducă pe rafturi tot mai multe produse româneşti.Unele magazine au organizat deja întâlniri cu producători din ţară.

Este vorba în primul rând de fructele şi legumele româneşti, care în ultimii ani au cam dispărut de pe rafturile marilor magazine, fiind înlocuite cu cele din import. Retailerii au decis să îi caute pe producători în loc să aştepte ca aceştia să vină cu marfa la ei.

Retailerii vor organiza centre de preluare a produselor chiar lângă magazine, vor organiza degustări în magazine  cu produse româneşti, îi vor ajuta pe producători să obţină credite de la bănci,mai uşor şi îi vor instrui  cum să respecte standardele cerute de piaţă.

Iar fermierii, la rândul lor, trebuie să furnizeze la timp şi la standarde produsele contractate, pentru că altfel toată promovarea magazinelor va însemna bani aruncaţi pe fereastră.

Chiar dacă legumele şi fructele româneşti din hipermarketuri, pot fi numărate pe degete, pentru a fi mai vizibile vor fi semnalizate la raft  cu steagul României.

Există multe cazuri în care producătorii români ajung să-şi vândă produsele cu un preţ  mai mic decât cele importate doar ca să nu rămână cu ele, aşa se face că în magazine sau în pieţe găsim cartofi din Germania, Polonia sau din Franţa la un preţ cuprins între 2,79 şi 3,4 lei, în timp ce cartofii româneşti se vând cu 2 lei sau chiar 2,5 lei. Şi un kilogram de ceapă de la noi costă 3 lei, iar cea importată este, în unele cazuri, cu 20 sau 30 de bani mai scumpă. Doar, în primele zece luni din 2010, am importat cartofi în valoare de 9 milioane de euro.

Merele româneşti sunt şi ele, din ce în ce mai rare pe piaţa locală, iar iarna am ajuns să cumpărăm mere fraţuzeşti sau chiar turceşti. Puţinele mere din producţia locală au ajuns la un preţ de 2,5 sau 3 lei  pe kilogram. In schimb, cele de import costă aproape dublu!

S-au importat mere, pere şi gutui în valoare de 14 milioane de euro, în ultimele yece luni.

Pepenii de Dăbuleni au fost înlocuiţi cu cei din Egipt sau Grecia, ardeii sau varza, vin din Belgia şi Olanda,iar o mare parte din grâul importat vine din Ungaria.

Aşa se face că mâncăm tot mai multe roşii olandeze sau turceşti, usturoi chinezesc, iar carne de porc  din Germania.

Deşi avem pamânt arabil bun, aducem  jumătate din hrană din import. Iar paradoxal există sectoare unde pe de-o parte exportăm mazăre sau lapte în tări vecine, iar pe de altă parte importăm chiar aceleaşi produse.

Lasă un răspuns