Reprezentanţii LAPAR, la sediul Ministerului Agriculturii

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, cu reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Principalele subiecte discutate cu această ocazie au vizat aspecte referitoare la modul de aplicare a schemelor de susţinere pentru primele de asigurare şi pentru motorina utilizată în agricultură, implementarea măsurilor de dezvoltare rurală, stadiul aplicării măsurilor de sprijin acordate de APIA, colaborarea cu autorităţile locale pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole.

Ministrul agriculturii a punctat unele dintre elemente de actualitate ale  sectorului referitore la stadiul achitării subvenţiilor către fermieri, relaţionarea cu mediul bancar în scopul creşterii implicării în finanţarea activităţilor din agricultură, a dat detalii cu privire la modificările din legislaţia comunitară în domeniul laptelui, respectiv contractul – tip dintre producător şi procesator, relaţiile producător – procesator – comerciant – consumator. De asemenea, ministrul Valeriu Tabără a vorbit despre obiectivele de strategie în contextul noii Politici Agricole Comune după 2014. Totodată, au fost reiterate preocupările pentru soluţionarea problemelor fondului funciar, în ceea ce priveşte reducerea suprafeţelor de teren nelucrat, arendarea, piaţa funciară.

La rândul lor, reprezentanţii LAPAR au adus în discuţie câteva probleme privind plăţile subvenţia la primele de asigurare şi motorină, plăţile directe efectuate de APIA, accesarea fondurilor europene pe măsurile de dezvoltare rurală şi vânzarea terenurilor agricole. De asemenea, fermierii s-au arătat deosebit de interesaţi de rezolvarea problemei terenurilor nelucrate şi taxarea celor care lasă pământul în paragină.

În încheiere, LAPAR s-a declarat interesată să se implice în aplicarea Legii Camerelor Agricole, propunând ca în Consiliul Naţional al Camerelor Agricole să fie prezenţi cel puţin doi reprezentanţi ai organizaţiilor de fermieri.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns