Reţele de evaziune fiscală cu cereale sunt cercetate în șapte județe

Miercuri dimineaţa, pe 22 iunie 2011, au avut loc 31 de percheziţii în judeţele Botoşani, Prahova, Constanţa, Călăraşi, Dolj, Bacău şi Mureş, ale procuroriilor DIICOT, pentru destructurarea unui grup infracţional, din care fac parte peste 40 de români şi moldoveni, specializat în înşelăciune şi evaziune fiscală cu cereale.

Astfel, potrivit autoritatilor, in fiecare judet au loc mai multe prechezitii, fiind cercetate peste 40 de persoane, cetăţeni români şi moldoveni. Acest grup este specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Membrii acestei retele achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate.

Cerealele se transportau utilizându-se documente fictive de însoţire a mărfii, fiind livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către învinuiţi, iar sumele de bani reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, în numerar, de către membrii grupării.

Procurorii, au declarat ca au fost înfiinţate peste 30 de societăţi comerciale, care erau folosite o perioadă scurta de timp, acumulând astfel mari datorii la bugetul de stat (TVA şi impozit pe profit), ulterior activitatea comercială a acestor firmel înceta, fiind aduse prejudicii statului prin neplata taxelor şi impozitelor aferente.

O altă modalitate de acţiune a grupării a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi determinarea acestora să semneze documentele de înfiinţare sau preluare a unor firme tip „fantomă”, societăţi utilizate de către membrii grupării în derularea activităţilor infracţionale. După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor aferente activităţii desfăşurate, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind de 500.000 de euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani au fost conduse 47 de persoane în vederea audierii.
Suportul informativ a fost asigurat de către SRI – Botoşani şi SIPI Botoşani. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SCCO Botoşani, BCCO Suceava, BCCO Constanţa, BCCO Prahova, BCCO Călăraşi, BCCO Dolj, BCCO Bacău, BCCO Mureş şi lucrători din cadrul BSIJ

Sursa www.realitatea.net

Lasă un răspuns