Rezervele de porumb la minimul ultimelor decenii, la nivel mondial

Porumb

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, iar producătorii nu reuşesc să acopere consumul în creştere la nivel mondial, chiar dacă alimentele se scumpesc, iar suprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.

Fermierii, la nivel mondial au mărit producţia de grâu, orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acopere creşterea de 20% a cererii, conform cu datele Departamentului American pentru Agricultură.

Guvernul american estimează că stocurile mondiale de porumb echivalează cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de după 1974.

Stocurile pentru cereale se vor reduce cu 13% înainte de următoarea recoltă, aceasta fiind prima scădere din 2007, anticipează Departamentul American pentru Agricultură.

Majorarea cererii determina o accelerare a inflaţiei, chiar agricultorii au venituri mai mari.

Cererea mai mare pentru carne şi produse lactate determina creşterea consumului de porumb şi soia, esteimează producatorii de cereale.

Creşterea veniturilor în economiile dezvoltate duce la majorarea preţurilor alimentelor, în condiţiile în care populaţia mănâncă mai multă carne şi mai multe lactate, produse livrate de crescătorii de animale, hrănite cu cereale.

În SUA, subvenţiile încurajează cererea pentru etanol fabricat din grâu. Totodată, secetele şi inundaţiile de anul trecut au afectat recoltele la nivel global.

La bursa din Chicago, preţurile cerealelor au urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel de după 2008. Cotaţia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, iar cea a grâului a avansat cu 71%.

Cotaţiile cerealelor nu sunt singurele care s-au majorat. Preţul zahărului a urcat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani pe bursa de la New York. Cotaţia bumbacului s-a dublat anul trecut, iar în această lună a atins cel mai ridicat nivel din istorie.

Lasă un răspuns