România acordă asistenţă financiară Moldovei pentru recensământul agricol din 2011

Recensamant agricol

Guvernul României a semnat un acord de contribuţie (primul-vreodată) cu FAO, în angajamentul de a furniza Republicii Moldova asistenţă financiară semnificativă.

Fondurile furnizate de către România, în jur de 695 000 $, vor fi utilizate de FAO pentru a oferi asistenţă tehnică pentru Republica Moldova pe parcursul primului Recensământ General Agricol ce se desfăşoară la începutul anului 2011.

Aceasta este, de asemenea, pentru prima dată când Republica Moldova, un stat mic, cu venituri mici, ţară preponderent agrară la graniţa de est a României, va beneficia de asistenţă bilaterală semnificativă de la aceasta.

Statisticile agricole sunt extrem necesare.

Proiectul de doi ani, va institui un sistem fiabil de statistici agricole în Republica Moldova şi armonizarea cu practicile Uniunii Europene.

Guvernul Republicii Moldova nu dispune de date fiabile cu privire la mii de ferme mici familiale, de subzistenţă (în mărime de sub un hectar), care sunt cele mai vulnerabile la situaţii de insecuritate alimentară. Recensământul va acorda o atenţie specială pentru acest tip de exploataţii.

Nou recensământ agricol, va permite viitoarea politică agrară a ţării pentru a lua decizii corecte, orientate către piaţă. Aceasta va furniza, informaţii de referinţă care o ajută să calculeze impactul globalizării şi schimbărilor climatice asupra agriculturii şi a mediului rural.

Aproximativ 75 % din terenurile din Republica Moldova sunt terenuri agricole şi creşterea economică viitoare a ţării depinde de creşterea agriculturii.
 
După dezintegrarea fostei Uniuni Sovietice, ţara a trecut prin două faze ale privatizării terenurilor agricole, iar acum urmăreşte o planificare pentru integrarea cu piaţa europeană.

FAO spune că noul proiect român de finanţare va pune bazele pentru dezvoltarea unui sistem orientat spre piaţă a statisticilor agricole în Republica Moldova.

Agrias.ro

Lasă un răspuns