România bate record după record

Conform articolului din RomaniaLibera.ro „A început adevărata “revoluţie agrară”. România bate record după record„, “Recoltele-record” au devenit noul normal după două decenii de degringoladă.

Astfel, „România va avea încă un an agricol excepţional, lucru care i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi producători agricoli. Ei se aşteptau la o scădere a producţiei după recordurile din 2010.

În realitate, ceea ce părea să fie un nivel de producţie excepţional tinde să devină noul standard. Ca urmare a recapitalizării unei mari părţi a exploataţilor, chiar şi cifrele umflate din anii ’80 sunt acum depăşite în mod constant. Iar de la această bază, producţia agricolă poate doar să crească. Potenţialul agricol al României este de două sau chiar trei ori mai mare, spun experţii.

Plata subvenţiilor la termen, precipitaţiile suficiente şi preţul ridicat al cerealelor au fost cele trei elemente care au condus, în acest an, la obţinerea unor recolte bogate.

Producţia de cereale foarte bună din acest an este mult sub potenţialul real al agriculturii româneşti, spun fermierii.

„Producţia agricolă din acest an este foarte bună, însă ţine de normalitate. Din acest punct trebuie mers în sus, se poate mult mai mult. Nu este un an excepţional, doar am avut norocul să fie întrunite anumite condiţii care au condus la producţii bune la hectar. Firesc ar trebui la anul să fie o producţie mai mare. Anul acesta au fost precipitaţii suficiente şi distribuite uniform, s-au dat subvenţiile la timp pentru fermieri şi preţul la grâu şi porumb au fost convenabile pentru agrcultori”, a menţionat Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Grânar cu agricultură de subzistenţă

Preţul grâului şi porumbului s-au dublat în acest an. Astfel, grâul se vinde cu 60-70 de bani pe kilogram, de unde în prima jumătate a anului trecut, acesta se comercializa cu 35 de bani pe kilogram.

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a declarat că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane tone, iar România are disponibil peste export mai mult de jumătate din această cantitate. Astfel, România se poate intitula din nou „grânar”, mai ales că producţia este şi de calitate foarte bună.”

Pentru a citi articolul din RomaniaLibera.ro in intregime, accesati acest link.

Lasă un răspuns