România exportă grâu de 340 de milioane de euro

România are deja contractate pentru export 1,7 miloane de tone de grâu, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Agriculturii.

„Este primul an în care exportăm atât de mult. Este adevărat că în lunile februarie-martie vom importa circa 500.000-600.000 de tone, dar dacă acum vindem grâu furajer, atunci vom cumpăra grâu de panificaţie”, a declarat pentru ZF Adrian Rădulescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase Rompan a cerut autorităţilor să interzică exportul de grâu pentru a nu ajunge în situaţia de a importa anul viitor la un preţ cu până la 30% mai mare, dar cererea a fost respinsă.

În prezent, fermierii vând grâul cu circa 200 de euro/tonă, ceea ce înseamnă că valoarea exporturilor va ajunge la 340 de milioane de euro.

Consumul de grâu este de aproximativ 3,6 mil. tone, iar producţia de anul acesta a depăşit 5 mil. tone, ceea ce înseamnă că exporturile nu pun în pericol necesarul de consum de anul acesta, potrivit lui Rădulescu. În cazul producţiei de porumb, România va exporta 1,5 mil. tone. Cantitatea mare produsă anul acesta, de peste 9 mil. tone, va elimina problema importurilor.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns