Romania la Biofach 2013

biofachConform unui comunicat de presa emis de MADR, in cea de-a doua zi a târgului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul României, alături de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. După ce au degustat produsele ecologice ale expozanților români, ministrul Agriculturii și premierul au participat la dezbaterea “Agricultura Ecologică – orizonturi 2020”, organizată de MADR. Evenimentul moderat de secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu, a beneficiat și de prezența lui Dacian CIOLOŞ- Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a Dacianei SÂRBU- europarlamentar, precum și a altor oficiali din statele membre.

În cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii a afirmat că din ce în ce mai mult consumatorii conștientizează că, alături de calitatea și aportul produselor ecologice la o alimentație sănătoasă, agricultura ecologică are o contribuție importantă la dezvoltarea durabilă. Astfel, practicarea agriculturii ecologice în mediul rural poate fi o soluție de revitalizare a acestor zone. În cadrul actualei Politici Agricole Comune, producția ecologică beneficiază de sprijin financiar, de măsuri specifice și de o legislație corespunzătoare. Prin revizuirea PAC în domeniul agriculturii ecologice, lansată în luna ianuarie a acestui an de către Comisia Europeană, se va consolida încrederea consumatorului și se vor crea condițiile necesare unei concurențe loiale între producătorii ecologici din cele 27 de state membre.

Totodată, Daniel Constantin a punctat faptul că între obiectivele României pentru anul 2020 ar trebui să se regăsească o mai bună promovare și conștientizare a beneficiilor sistemului ecologic, practici agricole ce contribuie la menținerea stării de sănătate a solului, conservarea biodiversității, bunăstarea animalelor și nu în ultimul rând atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, trebuie să avem în vedere atragerea de noi fermieri și operatori în sistem, în special a tinerilor și IMM-urilor, care să conducă la extinderea arealelor cultivate în sistem ecologic. În același timp, trebuie urmărită diversificarea gamei de produse ecologice procesate și obținerea de produse alimentare cu caracteristici și proprietăți care oferă valoare adăugată. În cuvântul său, ministrul Agriculturii a menționat că, deși sectorul de procesare a cunoscut o creștere recentă (103 unități în 2012 comparativ cu 48 în anul 2007), putem constata că încă din anul 2008 România s-a afirmat ca țară exportatoare de produse ecologice la nivelul UE. Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70 -80% din producția de materie primă – în special cereale,miere și fructe de pădure. De asemenea, apicultura deține o pondere importantă în exportul produselor ecologice, calitatea produselor ecologice românești fiind recunoscută pe piața europeană și nu numai.

În încheiere, ministrul Daniel Constantin a punctat faptul că principala provocare pentru România o constituie creșterea producției ecologice procesate, o mai bună organizare a operatorilor din domeniu și o accesare mai activă a măsurilor de promovare.

Lasă un răspuns