România solicită Comisiei Europene, despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi

România a făcut toate demersurile către Comisia Europenă pentru despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor, din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.

Marţi, la Luxemburg, se va reuni Consiliul de miniştrii ai Agriculturii pe agenda căruia figurează actuala situaţie, unde va participa şi Valeriu Tabără.

Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute şi în Guvern, situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.

În prezent, sunt pe stoc 4.200 de tone de castraveţi de seră, care ar fi trebuit să plece la export, zilnic recoltându-se câte 200 de tone.

Organizaţia Hortifuct, singura organizaţie de producători de legume – fructe din România recunoscută în conformitate cu legislaţia europeană, a propus MADR, conform regulamentului european 1234/2007, distribuţia gratuită a cantităţii de 3.500 tone către organizaţii şi fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice şi tabere de vacanţă pentru copii, precum şi către spitale şi cămine de bătrâni.

Ministrul Tabără a declarat că această cantitatea de 3.500 tone de castraveţi ar putea fi distribuită gratuit începând de marţi, însoţită de buletine de analize, către organizaţii şi fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice şi tabere de vacanţă pentru copii, precum şi către spitale şi cămine de bătrâni.

Reprezentanţii MADR, informează, că , producătorii români pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocării schimburilor intracomunitare cu castraveţi, dar şi a scăderii vânzărilor pe piaţa internă cu 70%, în situaţia în care, legumele româneşti nu au niciun fel de probleme cu această bacterie, acestea fiind sigure din punct de vedere calitativ.

Deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, calculate la o perioadă de 60 de zile, ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor, va fi de circa 247.000 de euro, a mai spus ministrul, în conferinţa de presă.

Şi fermierii spanioli susţin că valul de panică creat de pe urma ‘psihozei castravetelui’ le aduce pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, iar germanii pierd circa patru milioane de euro pe zi.

De asemenea, Olanda pierde circa cinci milioane de euro pe zi, iar valoarea exporturilor belgiene de legume către Rusia, ţară care a impus embargo asupra importurilor de legume proaspete dinspre UE, se ridică la 30 de milioane de euro annual.

Ultimele informaţii arată că seminţe germinate provenite din nordul Germaniei ar fi sursa răspândirii bacteriei E.coli, deşi Germania a anunţat săptămâna trecută că sursa contaminării ar fi castraveţii bio din Spania. Testele au contrazis însă aceste acuzaţii.

Autorităţile landului Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei, au admis duminică seara că infecţia intestinală cu bacteria E.coli, din cauza căreia au murit deja 22 de oameni, ar putea avea la origine germeni de fasole, linte, mazăre şi soia, cultivate la ferme din regiunea respectivă şi nu exclud posibilitatea ca bacteria E. coli să fie detectată şi la alte ferme germane. Ferma unde a fost descoperită presupusa sursă a epidemiei este acum închisă.

Organizaţia Mondiala a Sănătăţii, a anunţat că tulpina bacteriei E.coli aflată la originea epidemiei din Europa este nouă. Testele genetice preliminare arată că tulpina reprezintă o mutaţie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli şi conţine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare şi pare atât de periculoasă.

Lasă un răspuns