România solicită Parlamentului European, dreptul de a cultiva soia modificată genetic

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, acesteia i s-a interzis să mai cultive soia modificată genetic, deşi pentru producători era un mare beneficiu, fiind o cultură facilă, profitabilă, care aduce venituri suplimentare.

Fermierii români au solicitat Parlamentului European dreptul de a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor. Odată cu această solicitare, ei au cerut şi orientarea acesteia către producţia de combustibilul biodiesel.

Raportul înaintat Comisiei de agricultură din cadrul Parlamentului European este doar pentru a cultiva soia şi a o utiliza în hrana animalelor, nu şi pentru consumul uman.

COPA-COGECA, Organizaţia europeană a producătorilor agricoli, susţine demersurile fermierilor români.

Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu, consideră că, în ceea ce priveşte cultivarea soiei modificată genetic, trebuie separat consumul, de producţie.

Studiile de specialitate arată că utilizarea soiei modificate genetic are şi o influenţă colaterală în agricultură, pentru că reduce doza de îngrăşăminte atât la grâu, cât şi la celelalte culturi.

Deşi Uniunea Europeană a interzis cultivarea soiei modificate genetic în ţările membre, aceasta importă cantităţi semnificative pentru hrana animalelor din SUA şi America Latină.

Şi România este obligată, să importe soia din Brazilia pentru susţinerea fermelor de animale, deşi costurile sunt foarte ridicate. Anual, ţara noastră pierde miliarde de euro, pentru că nu cultivă soia modificată genetic.

„România, ar putea cultiva în jur de un milion de hectare cu soia, fiind singura ţară din Europa, care are condiţii foarte bune pentru această cultură”, declara, cu câteva luni în urmă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Lasă un răspuns