România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză alimentară la nivel mondial

Grau

România nu se va afla într-o zonă de criză alimentară, iar anul în curs se anunţă unul bun din punct de vedere agricol, producţia fiind suficientă inclusiv în ceea ce priveşte excedentul pentru export, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„România nu va fi într-o zonă de criză, aşa cum pot fi ţările care sunt sub influenţe climatice defavorabile – şi nu mai spun de celelalte, politice – există potenţial bun şi chiar anul în curs se anunţă un an agricol bun. România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză la nivel mondial, şi asta înseamnă să producă mai mult şi să fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja elemente comerciale externe. România poate să fie cu o balanţă pozitivă pe ceea ce înseamnă producţia agro-alimentară”, a spus Tabără, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern şi citat de Mediafax.

Întrebat de jurnalişti dacă crede că producţia este suficientă pentru a proteja România de o astfel de criză, ministrul a răspuns afirmativ.

„Asigur că este suficientă şi va fi suficientă, inclusiv excedentul pentru export”, a spus Tabără.

Întrebat în continuare dacă scumpirea carburanţilor are un impact în preţul alimentelor, ministrul Agriculturii a amintit că majorarea preţului afectează toate economiile, nu numai agricultura, şi că poate fi luată în calcul o intervenţie din partea statului privind consumul de motorină în agricultură.

„Noi avem asigurată în bugetul de stat o subvenţie de 1,20 lei pentru acciza la motorină, care este subvenţionată. Vom lua în calcul, dacă preţurile vor evolua în continuare, o intervenţie şi un sprijin pentru ceea ce înseamnă consumul de motorină în agricultură. Problema este abordată şi la nivelul Consiliului European şi sperăm ca sprijinul european să se îndrepte spre aceste perturbări care pot apărea din cauza scumpirilor carburanţilor, care nu sunt numai în România”, a spus Tabără.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că agricultura este o zonă de mare interes pentru România „şi pe fondul a ceea ce se prefigurează a fi o viitoare criză a alimentelor”.

„Probabil toţi ştiţi că România are o populaţie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potenţial agricol capabil să satisfacă nevoile a 80 de milioane de locuitori”, le-a mai spus Băsescu participanţilor la Forumul de Cooperare al Golfului.

El a menţionat că, dacă ar fi exploatat, potenţialul i-ar permite României să se transforme într-un „mare exportator de alimente”.

Lasă un răspuns