România va fi partenera Germaniei la ediţia din 2012 a expoziţiei ”Săptămâna Verde”

România va fi partenera Germaniei, în 2012, la Expoziţia internaţională pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde”, contractul de parteneriat urmând să fie semnat, vineri, la Berlin, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„Vineri, voi semna la standul României din cadrul expoziţiei Săptămâna Verde”, de la Berlin, un protocol de colaborare pentru 2012, prin care România va fi ţară parteneră la această expoziţie, valoarea participării noastre şi a costurilor fiind de circa 250.000 de euro”, a precizat Tabără.

Potrivit acestuia, statutul de ţară parteneră la o astfel de expoziţie – considerat cel mai mare eveniment de specialitate în domeniul alimentar şi agricol din Europa – este unul onorant, oferind numeroase avantaje.
„Vom avea foarte multe drepturi ca ţară parteneră, inclusiv de publicitate, de prezentare, de participare cu un spaţiu mult mai mare şi mai consistent. Vrem să vedem cum se prezintă anul acesta Polonia – ştim că anul trecut Ungaria a fost la înălţime – ca să putem pregăti şi noi foarte bine evenimentul de anul viitor. Nu ştiu dacă suma pe care trebuie să o alocăm este mare sau mică, cert este, însă, că imediat după terminarea târgului din acest an vom declanşa programul de prezentare pentru anul viitor”, a menţionat şeful de la Agricultură.

În acest an, România participă cu 15 firme la cea de-a 76-a ediţie a „Săptămânii Verzi”, care se desfăşoară, în perioada 21 – 30 ianuarie 2011, la Berlin (Germania).

Standul României are o suprafaţă de 165 de metri pătraţi, în care cele 15 firme româneşti de profil vor încerca să atragă vizitatorii cu produse agroalimentare specifice, respectiv cu miere şi produse apicole, vinuri, pălincă şi ale băuturi din fructe, brânzeturi, conserve de legume şi fructe, produse de morărit şi panificaţie. De asemenea, vor fi prezenţi şi producători tradiţionali cu brânzeturi din lapte de vacă şi de oaie, cu pită de Pecica, cu produse procesate din carne, dar şi cu covoare din lână vopsite cu plante.

Ministrul Tabără s-a arătat nemulţumit de faptul că anumite firme din domeniu nu vor să participe la astfel de manifestări, unde reprezintă România, cu toate că ministerul le-a creat de multe ori cadrul de funcţionare.

Delegaţia României, condusă de ministrul de resort, Valeriu Tabără, va pleca joi la Berlin, unde va participa în cursul serii la recepţia oferită de primarul guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit, dar şi la ceremonia oficială de deschidere a expoziţiei, în prezenţa ministrului federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor din Germania, Ilse Aigner. De asemenea, tot în cursul serii de joi, oficialul român va participa la recepţia oferită de Ilse Aigner şi de omologul polonez, Marek Sawicki.

Potrivit datelor MADR, fondurile totale alocate din bugetul MADR şi din cel al Ministerului Culturii pentru participarea la Berlin cu un pavilion naţional se ridica la 720.000 lei. Din suma totală alocată pentru acest târg, 650.000 de lei provin din bugetul MADR pe 2011, iar diferenţa de 70.000 de lei este suportată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru participarea ansamblului folcloric şi a meşterilor populari.

Spaţiul închiriat şi amenajat de MADR la ‘Săptămâna Verde’ este pus la dispoziţie firmelor, cu titlu gratuit, în scopul promovării tradiţiilor româneşti şi a imaginii sectorului agricol şi agroalimentar românesc. Anul trecut, România a fost prezentă cu 12 firme în pavilionul naţional organizat la „Săptămâna Verde”.

Cel mai mare eveniment Europa din domeniul agroalimentar va reuni, în acest an, 1.632 de expozanţi din 57 de ţări, care îşi vor prezenta oferta pe 115.000 metri pătraţi puşi la dispoziţie de organizatorul evenimentului – societatea de târguri şi expoziţii Messe Berlin.

De asemenea, aproximativ 50 de miniştri ai agriculturii din toata lumea sunt aşteaptaţi să participe la conferinţa privind comerţul şi securitatea alimentară globală, dar şi la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizatorii mizând pe 400.000 de vizitatori la ediţia din acest a ”Săptămânii Verzi”.

Sursa:Agerpres

Lasă un răspuns