România va importa în jur de 500.000 de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern

Grau

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu afirmă că România nu va avea probleme până la noua recoltă de grâu pentru asigurarea consumului intern, chiar dacă va fi nevoită să importe în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an.

Potrivit acestuia, exporturile de grâu din recolta lui 2010, până la această dată, au fost de circa 1,65 milioane tone. În privinţa majorării preţului la pâine şi la produse de panificaţie, Rădulescu a menţionat că acesta este dictat de piaţă şi este posibil să se întâmple dacă importurile se vor realiza la preţuri mai mari.

Oficialul MADR estima la începutul lunii noiembrie că România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu din recolta anului 2010, dar va fi nevoită să importe o cantitate de circa 700.000 de tone în prima parte a lui 2011. Acesta preciza, la acea vreme, că deşi exporturile de grâu se vor realiza cu sume între 190-210 euro/tonă FOB Constanţa, probabil importurile vor ajunge la 240-250 euro/tonă anul viitor. „Acesta e comerţul liber”, a spus Rădulescu.

Potrivit preşedintelui Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – Rompan, Aurel Popescu, societăţile din sectorul de morărit şi panificaţie, membre Rompan, mai au stocuri de grâu doar pentru luna februarie, după care vor fi nevoite să apeleze la importuri.

Preţul grâului a crescut pe piaţa internă din vara anului trecut, de la 0,3 lei până la 0,8 lei şi în unele zone a depăşit chiar 1,25 lei pe kg. În această săptămână, preţul mediu pe piaţa internă era între 206 şi 234 euro pe tonă pentru grâul de panificaţie, în funcţie de zone, iar cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago arătau la această dată o cotaţie de 317 dolari pe tonă pentru luna martie, respectiv de 303 dolari pe tonă, în creştere fiind cotaţiile pentru luna mai, până la 317 dolari/tonă.

Sursa:Agerpres

Lasă un răspuns