România va semna, la New York, un protocol privind lupta împotriva organismelor modificate genetic

Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, va semna miercuri, 11 mai, la New York, un protocol prin care țara noastră se va angaja să lupte împotriva efectelor adverse ale organismelor modificate genetic (OMG).

Obiectivul declarat al documentului este de a da naștere unor reguli şi proceduri internaţionale în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului produs de OMG prin mișcarea dincolo de fontiere a acestor organisme, fie ea intenționată ori neintenționată.

Respectivele proceduri vizează conservarea diversităţii biologice, luând în considerare și riscurile asupra sănătăţii umane.

Actul ce va fi semnat este Proctolul adițional Nagoya – Kuala Lumpur privind răspunderea și repararea. El a fost adoptat la 15 octombrie 2010 și vine să completeze Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea, semnat în 1992.

Obiectivul Protocolului de la Cartagena este de a asigura ca mişcarea transfrontieră, manipularea și utilizarea OMG vii obţinute prin tehnicile biotehnologiei moderne şi care pot avea efecte adverse asupra conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice, luând în considerare şi riscurile pentru sănătatea umană, are loc în condiții de siguranță.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns