România va trebui să returneze Comisiei Europene 41 mil. euro cheltuiţi incorect în agricultură

România va trebui să returneze Comisiei Europene (CE) suma de 41,7 milioane euro cheltuită incorect în cadrul Politicii Agricole Comune, respectiv pentru deficienţe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, ale controalelor administrative şi ale modului de aplicare a sancţiunilor.

„Printr-o decizie adoptată, Comisia Europeană reclamă o sumă de 578,5 milioane de euro care a fost acordată de Uniunea Europeană pentru cheltuieli agricole şi a fost cheltuită în mod incorect de statele membre . Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările europene sau procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat al CE transmis MEDIAFAX.

Statele membre sunt responsabile de acordarea plăţilor şi de controlarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune, iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

„Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a realiza un control optim al cheltuielilor agricole în scopul de a ne asigura că banii contribuabililor nu sunt cheltuiţi în mod necorespunzător”, a spus Dacian Cioloş, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Conform acestei decizii, se vor recupera fonduri de la Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Regatul Unit.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns