Romania vinde grau Egiptului, spargand astfel monopulul rusesc

Romania vinde prin intermediul companiei Toepfer International autoritatilor din Cairo 60 de mii de tone de grau romanesc, accesand astfel piata celui mai mare importator de grau la nivel mondial. Egiptul importa anual 10 milioane de tone de grau.

Acest succes a fost obtinut joi, in urma unei licitatii agresive, fiind astfel un al doilea succes dupa atribuirea luna trecuta si a unei parti din comanda Iordaniana de 150.000 de tone de grau, conform agrimoney.com.

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) a achizitionat graul romanescu cu 262,50 de dolari tona, cost care nu include transportul. Unul din motivele pentru care Romania a castigat aceasta licitatie se datoreaza si preturilor in creştere ale graului rusesc, care a crescut cu 5% intr-o luna, iar acest factor a determinat Egiptul sa ia în considerare surse alternative.

Pentru a strange cele 240.000 de tone de grane, GASC a cumparat:

– 60.000 de tone de grau din Rusia la preţul de 261,94 dolari pe tonă de la Louis Dreyfus şi

– o cantitate egală de acelaşi tip la 262,50 dolari pe tonă de la Cargill Inc. ,

– alte 60.000 de tone, la acelaşi preţ, de la Vittera,

– restul de 60.000 de tone fiind cumpărat de la Toepfer Internaţional, cu un preţ de 262,50 dolari tona.

Inca de la inceputul lunii iulie, GASC a cumparat grau din Rusia cu 243,50 de dolari tona, iar la licitatia de la sfarsitul lunii a platit 255,25 de dolari pe tona.

La ultima licitatie, pe langa Rusia, au mai participat zece tari, dntre care: SUA, Australia, Franţa si Germania, Romania.

In Rusia se estimează o producţie de grau pentru anul acesta de 54 milioane de tone de grau, iar exportul rusesc de grau ameninta semnificativ exporturile americane.

Lasă un răspuns