Rusia a sistat importurile de legume din UE

Bacteria Escherichia coli (cunoscuta si sub denumirea de E.coli) genereaza noi efecte comerciale. Mai exact, agentia de presa Interfax l-a citat pe Gennady Onishchenko, seful agentiei rusesti pentru protectia consumatorilor, conform caruia „legumele proaspete produse in tarile europene, in special cele care provin din Germania vor fi retrase de la comercializare pe teritoriul Rusiei”.

Totodata, oficialul rus a mentionat ca raspandirea acestei bacterii ucigase demonstreaza slabiciunea legislatiei sanitare europene pe care Rusia este indemnata sa o adopte.

Oficialii europeni au reactionat prin Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al directiei pentru sanatate a UE, trimitand la Kremlin o scrisoare prin care se cereau lamuriri privind aceasta decizie, considerand-o „disproportionata”.

Deocamdata, efectele acestei crize au fost resimtite din plin de populatia Germaniei si de agricultorii spanioli, prin scaderea drastica a consumului de legume, insa probabil consecintele comerciale nu se opresc aici.

Potrivit estimarilor UE, exporturile de fructe si legume din UE catre Rusia se ridica la aproximativ 3-4 miliarde de euro anual si reprezinta peste 40% din importurile Rusiei de fructe si legume.

Lasă un răspuns