Rusia renunţă la interdicţia exportului de cereale, începând cu 1 iulie 2o11

Interdicţia exportului de cereale, impusă de Rusia, în luna august a anului trecut, se va ridica, începând cu 1 iulie, informează CNN.

Prin această măsură  “vom susţine producătorii agricoli care au potenţial să iasă la export”, a declarat Vladimir  Putin.

Anul trecut, producţia internă de cereale a Rusiei a fost de 61 de milioane de tone, în scădere cu aproape 40% faţă de 2009, ca urmare a fenomelor meteo extreme, iar anul acesta, recolta totală de cereale se va ridica la 85 de milioane de tone, cu aproape 25% mai mult ca anul trecut, estimează autorităţile de la Moscova.

Analiştii în domeniu se aşteaptă ca producătorii ruşi să exporte în acest an 10-13 milioane de tone de cereale, potrivit datelor ministerului agriculturii din Rusia.

Prin embargoul  impus anul trecut de autorităţile de la Moscova, a fost aruncat în aer preţul cerealelor pe pieţele internaţionale, în condiţiile în care Rusia este al treilea exportator de grâu la nivel mondial.

Ministrul agriculturii rus, Viktor Zubkov, a declarat , că deşi condiţiile meteo de până acum, nu au fost prielnice, însămânţarea a mers bine şi că acest an va fi unul bun pentru agricultura din Rusia.

Lasă un răspuns