Sancţiuni pentru terenurile agricole nelucrate

Ministerul Agriculturii a redactat deja actul normativ prin care introduce taxa pe pârloagă, dar reprezentanţii Ministerului Finanţelor insistă să-şi spună cuvântul şi să discute cu Banca Mondială pentru a găsi formula cea mai potrivită. Oficialii de la Agricultură speră ca în cursul lunii mai să treacă de Guvern proiectul de act normativ.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spune că vrea ca adoptarea măsurii să aibă loc cât mai curând  pentru a-i sancţiona pe cei care lasă terenul agricol nelucrat. „Se discută cu Ministerul Agriculturii impozitarea terenurilor neutilizate. Suntem în discuţii şi cu Banca Mondială şi dacă ajungem la un proiect fezabil, îl vom adopta. Eu mi-aş dori cât mai repede, pentru că vrem să-i sancţionăm pe cei care nu folosesc terenul agricol”, a spus Ialomiţianu.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Agriculturii, toţi deţinătorii de terenuri sunt obligaţi să lucreze pământul, altfel riscând amenzi de până la 400 lei pentru fiecare hectar lăsat pârloagă. „Deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultori sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie cu respectarea următoarelor standarde: întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea cel puţin o dată pe an, precum şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole inclusiv pe cele care nu sunt folosite în scopul producţiei“, se arată în proiectul de act normativ.

Cei care vor lăsa terenul nelucrat sau neîngrijit vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 200 şi 400 lei pentru fiecare hectar pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate prevederile legale.

Autorităţile vor să-i sancţioneze pe cei care lasă terenul pârloagă şi speră ca în acest fel să-i determine să-şi lucreze pământul. În acest moment nu este foarte clar care este suprafaţa de teren arabil rămasă nelucrată din totalul de 9,5 milioane hectare. Unele date ale ministerului arată că sunt 1,2 milioane hectare lăsate pârloagă, iar informaţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură arată că sunt peste 1,5 milioane hectare. În schimb, fermierii spun că în realitate este vorba de 2,5 milioane hectare lăsate nelucrate.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns