Scade preţul grâului din noua recoltă, în bazinul Mării Negre

Preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu, consideră, că ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia în 2010, ar putea înregistra o scădere a preţului grâului, în bazinul Mării Negre.

Măsura anunţată de Rusia ar putea fi o compensaţie, ţinând cont de faptul, că în vestul Europei este secetă şi vor fi afectate recoltele de cereale, a mai declarat preşedintele Rompan.

În România, va fi o întârziere de două săptămâni în ceea ce priveşte demararea recoltatului, din cauza vremii nefavorabile, dar nu vor fi probleme în ceea ce priveşte stocurile de grâu şi făină până la noua recoltă de grâu.

În 2010, preţul grâului a înregistrat un nivel record, ajungând la bursă şi la 320 de euro pe tonă. În prezent, grâul se vinde la bursă cu circa 240 euro/tonă, iar de pe piaţa internă se cumpără cu circa un leu pe kilogram.

În această perioadă preţul grâului a înregistrat o scădere cu 30 de procente faţă de maximele din iarnă şi acest proces va continua până la noua recoltă.

Pentru a atenua fluctuaţiile de pe piaţa cerealelor, România va trebui să-şi mărească capacitatea de stocare.  În sud sunt ferme care au investit în spaţii de depozitare din surse proprii sau luând credite de la bănci şi au avut numai de câştigat pentru că ulterior preţurile au crescut semnificativ, a adăugat preşedintele LAPAR.

Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009, din această cantitate 60-65% a fost bună pentru panificaţie.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă.

Lasă un răspuns