Scurt istoric al Organismelor Modificate Genetic (OMG)

Poate ca istoria Organismelor Modificate Genetic (OMG) trebuie spusa incepand cu selectia naturala pentru replantare a semnitelor provenind din cele mai bune plante obtinute de agricultori, procedeu utilizat inca de la inceputurile agriculturii, insa seria noastra de articole, interviuri si reportaje se va axa pe ingineria genetica si rezultatele sale in modificarea plantelor, cat si asupra parerilor pro si contra acestor produse, atat de controversate, in special privind cultivarea lor in Uniunea Europeana.

Din laboratorul de cercetare pana pe masa consumatorilor, semintele si apoi plantele modificate genetic parcurg un drum lung avand un impact semnificativ economic, legal, social, politic s.a.md. asupra celor care le cultiva sau  le comercializeaza. Anual se redacteaza carti intregi privind parerile pro si contra, companiile furnizoare de input-uri in agricultura si guvernele iau pozitii pro si contra OMG-urilor, iar parerile echilibrate, care sa considere  toate implicatiile, sunt din ce in ce mai rare.  Acest subiect tinde sa radicalizeze parerile oamenilor din societate, fie in avocati ferventi ai acestor produse ale inteligentei umane sau in inamici declarati, cu sau fara dovezi.

Dezbatem acest subiect, fiindca impactul economic asupra sectorului agricol si al sigurantei alimentare a populatiei este semnificativ si fiindca o buna intelegere a impactului asupra mediului este utila, pentru a nu repeta greselile trecutului precum adoptarea pe scara larga a DDT-ului, inclusiv in Romania, care s-a dovedit ulterior foarte nociv asupra mediului si a sanatatii oamenilor. Considerand piramida lui Maslow se observa ca nevoia umana de hrana este mai stringenta (pe o treapta inferioara – la baza) decat cea de siguranta (la nivelul doi, unde sunt deja acoperite nevoile de baza), ceea ce poate influenta negativ adoptarea unei decizii documentate privind ce mancam in viitorul apropiat. Astfel, doar o buna informare creste sansele unei dezbateri reale pe acest subiect.

Primele incercari reusite ale omenirii de a concepe prin inginerie genetica fiinte si plante au dat rezultate in Europa, in anii 70, primul animal fiind un soricel, iar tutunul fiind prima planta modificata genetic si introdusa in natura. Ulterior, insa in Statele Unite, apare prima rosie si soia modificate genetic, acestea fiind ulterior adoptate la scara larga in agricultura.

In istoria agriculturii moderne, unul din cele mai importante episoade a fost, fara doar si poate, in anii 1960, in perioada denumita Green Revolution. In aceasta perioada s-au dezvoltat substantele chimice care au permis agriculturii sa se dezvolte, iar productiile sa creasca spectaculos cu ajutorul noilor tehnologii utilizate. Termenul de Green Revolution (Revolutia Verde) a fost pentru prima data folosit in anul 1968 de William Gaud, fost director al USAID si privea initiativele pentru dezvoltarea unor soiuri cu o productivitate crescuta, la cereale, extinderea retelei de irigatii, modernizarea si managementul exploatatiilor agricole, distributia de seminte si hibrizi de calitate, fertilizarea, pesticidele si alte solutii utilizate de fermierii vremurilor.

Fiindca rata de crestere a productiei agricole in ultimele decenii nu a tinut ritmul cu rata de crestere a populatiei este nevoie de reinventarea agriculturii actuale? Poate sa fie agricultura ajutata de ingineria genetica sa evolueze la un alt nivel al productivitatii si sa faca fata noilor provocari legate de cererea sporita de produse agroalimentare calitative, dar si provocarilor cauzate de lipsa apei, desertificarea si calamitatile naturale care afecteaza tot mai des culturile agricole?

In articolele ce urmeaza dorim sa aflam si sa va prezentam parerile autoritatilor competente, fermierilor, specialistilor in ingineria genetica, firmelor producatoare de pesticide, cat si a celor care comercializeaza OMG-uri, dar nu in ultimul rand parerile consumatorilor, privind temerile si sperantele lor, cat si puncte de vedere pro si contra OMG-urilor.

Sunt OMG-urile marul discordiei in agricultura actuala?

Lasă un răspuns