Secetă doar în Estul României și local în Sud

Umiditatea solului se menține la un nivel satisfăcător în această lună.

Rezerva de umiditate din sol necesară plantelor se va menţine satisfăcătoare şi apropiată de optim, în majoritatea zonelor de cultură agricolă, cu excepţia estului şi, local, sudului ţării, unde se va semnala fenomenul de secetă pedologică, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru această săptămână, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării.

Pe de altă parte, seceta pedologică moderată se va semnala în estul şi, local, în sudul teritoriului agricol, iar în ansamblu la culturile agricole se va menţine stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării.

Specialiştii în agrometeorologie precizează, totodată, că uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta, în general, medie şi slabă, îndeosebi la culturile înfiinţate în afara perioadei optime. Astfel, orzul şi grâul semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (10-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).

În centrul, sudul, sud-estul şi estul ţării, la rapiţă, se va semnala înfrunzirea la stadiul primelor 4-8 frunze.

Lasă un răspuns