Securitatea alimentară se topeşte odată cu încalzirea globală

Securitate alimentara

Din vară, agricultura a dat semne severe de nesiguranţă alimentară, datorită secetei, iar creşterea costurilor de producţie au crescut  pe glob. 

Mai multe rapoarte FAO susţin că acum noi eşecuri catastrofale regionale au afectat culturile în mare parte, iar din cauza căldurii şi stresului sunt semnale că încălzirea globală a început sa depăşească capacitatea de agricultorilor de adaptare.

Secetele severe din vară în Rusia, Ucraina şi Kazahstan au devastat în 2010 producţiile de cereale. 

Când Rusia, un mare exportator de grâu, a impus o interdicţie de export în luna august, pieţele internaţionale au răspuns imediat prin creşteri de preţ.  Interdicţia de export a Rusiei este programată să rămână în vigoare până în luna iulie 2011.

În general, rapoartele FAO arată că, importurile de produse alimentare sunt de asteptat să coste cu 11% mai mult în 2010 decât în anul anterior şi pot creşte pană 20% pentru unele ţări cu venituri mici şi importatoare de produse alimentare.  FAO prezice că costul total al importurilor de produse alimentare în 2010 va fi de aproximativ 1000 miliarde dolari, un nivel apropiat de record. 

Schimbările climatice şi încalzirea globală, creşterea deficitului de resurse, extinderea populaţiei, creşterea veniturilor (pentru că oamenii îşi pot permite mai multă mancare si mai bună), dar şi a randamentelor culturilor în decline, sunt factori care vor influenta pe termen lung creşterea preţurilor la alimente se arată într-un raport al International Food Policy Research Institute din Washington. Astfel că, toate aceste şcenarii arată acestă tendinţă.

 Chiar şi cu climatul de astăzi, preţurile la alimente vor creşte în următorii 40 de ani în urma presiunilor exercitate de populaţiile în continuă creştere cât şi a veniturilor.  Preţurile la orez, de exemplu, ar creşte cu aproximativ 11-55 la sută  şi probabil, o dublare pentru porumb.

Agrias.ro

Lasă un răspuns