Securitatea alimentară şi comerţul cu materii prime, analizate la forumul miniştrilor Agriculturii de la Berlin

Securitatea alimentară şi comerţul cu materii prime, inclusiv cu cele agricole, reprezintă un preludiu al discuţiilor care vor urma în reuniunile G20, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la forumul miniştrilor Agriculturii privind securitatea alimentară globală.

‘Unul dintre principalele puncte pe agendă este tocmai reglementarea schimburilor comerciale cu materii prime, inclusiv materii prime agricole, pentru a se evita speculaţiile pe piaţa mondială, care au un impact mare asupra preţului. Din această perspectivă, securitatea alimentară şi comerţul sunt la ordinea zilei, iar discuţiile avute în conferinţă reprezintă un preludiu al discuţiilor care vor continua în cadrul reunilor G20, pentru că Franţa va asigura preşedinţia în acest an’, a mai spus Dacian Cioloş. Peste 50 de miniştri ai Agriculturii, inclusiv oficialul român Valeriu Tabără, dar şi comisarul european Dacian Cioloş, au fost prezenţi la forumul cu tema ‘Comerţul şi securitatea alimentară globală: global, regional, local’, organizat la Berlin, în cadrul Săptămânii Verzi.

Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recentele creşteri de preţuri la produsele alimentare şi la cele agricole, numai într-un an, pretul grâului de calitate superioară înregistrând o creştere cu aproape 50%, iar faptul că aproape un miliard de oameni din întreaga lume nu are hrana suficientă şi apă ridică mari probleme.

Potrivit ministrului român al Agriculturii, în cadrul discuţiilor s-a remarcat o nouă abordare a UE în raport cu Organizaţia Mondială a Comerţului.

‘Punctul de vedere al ministrul canadian al Agriculturii trebuie menţionat pentru că a vizat introducerea tehnologiilor şi a cercetării de vârf în agricultură, a amintit ceea ce înseamnă o competiţie liberă. De asemenea, se discută despre stocuri regionale sau stocuri pe anumite produse. România trebuie să fie interesată pentru că una din negocierile pierdute cu UE a fost chestiunea stocurilor’, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Forumul mondial pentru alimentaţie şi agricultură a oferit posibilitatea unui dialog între miniştrii agriculturii din întreaga lume, reprezentanţii industriei alimentare mondiale, cei ai comunităţii ştiinţifice şi ai societăţii civile pe principalele probleme globale cu care se confruntă omenirea legate de sursele de hrană şi alimentaţie.

Sâmbătă, strada principală din faţa centrului expoziţional de la Berlin a fost blocată de un protest al agricultorilor din sectorul bio şi cel al laptelui, cu peste 50 de utilaje, pentru a atrage atenţia autorităţilor prezente la târg asupra problemelor din sector.

Sursa:Agerpres

Lasă un răspuns