Seminarul „Satul românesc-prezent şi viitor”, de la Bacău

Astazi,12 aprilie 2011, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a participat la seminarul „Satul românesc-prezent şi viitor”, la Sala de Şedinţe a Direcţiei pentru Agricultură Bacău.

Aici au avut loc dezbateri pe marginea noutăţilor privind modalităţile de accesare a fondurilor europene pe diferite măsuri. De asemenea, s-au abordat  aspecte privind formele de sprijin în agricultură, organizarea exploataţiilor agricole şi a diferitelor forme asociative, camerele agricole, precum şi rolul consiliilor locale în dezvoltarea agriculturii, a meşteşugurilor tradiţionale şi integrarea tinerilor în spaţiul rural.

Seminarul a fost organizat de revista ‘Lumea Satului’, în colaborare cu Radio Antena Satelor şi în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bacău.

La discuţii a participat şi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Barna Tanczos, alaturi de specialişti ai prefecturii şi Consiliului judeţean Bacău, ai Fondului Rural de Garantare a creditului Rural şi alţi reprezentanţi ai principalelor instituţii centrale şi judeţene cu atribuţii în spaţiul rural.

Secretarul de stat,Barna Tanczos, a declarat că arendaşii din România vor avea drept de preemţiune în cumpărarea terenurilor agricole pe care le administrează, potrivit unui act normativ care va reglementa această situaţie şi care se află pe masa de lucru a Guvernului.

‘În momentul aderării nu am cerut, în negocierile cu Uniunea Europeană, un moratoriu privind interdicţia totală pentru vânzarea terenurilor agricole către persoane străine, ceea ce au făcut alte state. Avem interdicţii să vindem persoanelor fizice străine, dar acest aspect se rezolvă cu 200 lei prin înfiinţarea unui SRL care apoi cumpără terenurile. Singura soluţie este să schimbăm legislaţia şi să-i ajutăm pe arendaşi să aibă drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor. Se lucrează la această lege’, a precizat Barna Tanczos.

Lasă un răspuns