Sistemul de irigaţii din România

irigatii

‘Sistemul de irigaţii este, cu contribuţia mai multor factori, una din cele mai mari catastrofe ale României. Nu am reuşit să aşezăm sectorul pe un făgaş de normalitate. În 2010, nu am găsit niciun demers către UE pentru susţinerea domeniului. Lucrăm acum la un pachet de măsuri pentru a-l promova la UE pentru a ni se accepta relaţionarea directă cu Mediul şi s-ar putea să reuşim să cuprindem un pachet de măsuri care să fie susţinut financiar’, a declarat joi, la Tulcea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, răspunzând astfel nemulţumirilor unor fermieri privind lipsa subvenţiilor pentru sistemul de irigaţii.

Referindu-se la situaţia digurilor din judeţul Tulcea, în condiţiile în care există lucrări de apărare împotriva inundaţiilor al căror statut juridic nu este clar, ministrul a menţionat că doreşte limpezirea situaţiei acestora.
‘Vrem să clarificăm situaţia juridică a digurilor din judeţul Tulcea, pentru că nu e una normală. Trebuie să vedem ce poate fi luat de autoritatea locală şi ce trebuie să revină de drept celor care gestionează digurile. Sunt, din păcate, mai mulţi gestionari care trebuie să vină sub o singură autoritate. Dacă digurile sunt de interes naţional, ele vor fi preluate de stat, în schimbul lor urmând să fie acordate despăgubiri’, a menţionat Valeriu Tabără.

De asemenea, ministrul Agriculturii a anunţat că, în august, cel mai probabil comisarul UE desemnat de Grecia pentru Pescuit, Maria Damanaki, va vizita România, Tulcea urmând să fie unul din oraşele gazdă.
‘Ar trebui să avem normele foarte bine puse la punct astfel încât să obţinem încrederea că România poate folosi mulţi bani pentru pescuit, inclusiv pentru susţineri sociale. Argumentul meu pentru menţinerea cotelor la pescuit în Marea Neagră a fost pentru a susţine comunităţile de pescari, fiindcă sunt pentru tradiţiile locale’, a afirmat ministrul Tabără.

Oficialul guvernamental s-a pronunţat împotriva renaturării, susţinând că decizia trebuie luată în funcţie de eficienţa financiară a activităţilor.

Publicat in Economic

Lasă un răspuns