Statele Unite ale Americii nu poate rezolva cererea mondială de grâu

Deficit grâu

Statele Unite ale Americii, cel mai mare exportator de grâu din lume, nu poate avea capacitatea logistică pentru a satisface cererea în creştere la nivel mondial, după conditiile meteorologice nefavorabile în Canada şi Australia din acest an.

Organizaţia Naţiunilor Unite a spus că Statele Unite ale Americii, cel mai mare exportator de grâu nu poate avea capacitatea logistică de o satisface cererea globală în aceste condiţii.

Aproximativ, 8 milioane de tone de grâu din Australia pot fi declasate din cauza ploilor excesive cât şi celor care au avut de suferit din aceleaşi condiţii în Canada, obligand astfel importatorii să caute furnizori alternativi, a declarat Abdolreza Abbassian, economist la Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură

„Problema este că capacitatea SUA pentru terminalele de  procesare, distributie, transport, pur si simplu nu există.” a spus acesta.

Creşterea cererii din SUA ar putea duce la blocaje de aprovizionare, întârziind livrările şi totodată intensificarea concurenţei între importatori.

 „În ansamblu, eu văd o reacţie de pe piaţă în această săptămână din cauza declasării”  cu privire la grâul de calitate în Australia şi Canada, a spus Abbassian.

Cererea de import a grâului pentru morărit în a doua jumătate a anului 2011 ar putea fi mai mică decât în prima jumătate a anului, deoarece cumpărătorii au contractat deja  o parte din cantităţile necesare.

Fermierii din întreaga lume văd ca o necesitate, de a extinde recoltele de grâu cu 3,5% şi de porumb cu 6% în sezonul 2011-2012 pentru refacerea stocurilor şi pentru a satisface cererea care este în creştere.

Totodată, seceta destul de alarmantă într-un număr mare de ţări din Orientul Mijlociu, în special producătorii majori, cum ar fi Iran, Irak şi Siria, la care se adaugă şi Rusia poate amplifica acest fenomen.

Astfel, Rusia poate să se bazeze pe Kazahstan şi Ucraina, pentru a atenua deficitul de cereale pe piaţa internă, a spus Abbassian.

Acest lucru ar putea duce la o mai mică aprovizionare pe piaţa mondială şi la o presiune mai mare pe livrările către alţi exportatori.

Totusi, condiţiile meteorologice se pot ameliora sezonul următor, permiţând Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Canadei şi altor producători mari ca prin producţiile superioare să compenseze pierderile din alte părţi ale lumii.

Agrias.ro

Lasă un răspuns