Străinii investesc sute de milioane de euro în pământurile noastre

Peste 500 de mii de hectare de pământ românesc sunt cultivate până în prezent de investitori străini, cum ar fi : portughezi, francezi, israelienii, italieni şi danezi. Se pregătesc şi investitorii din Qatar să producă în România un milion de tone de orz pe an.

Agricultorii români reuşesc să producă doar 600 de mii de tone orz pe an.

Portughezii au investit recent circa 100 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de ulei din Europa de Est, care s-a deschis săptămâna trecută la Lehliu Gară, judeţul Călăraşi.

Noua fabrică de ulei, Prio Extractie, deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. Fabrica are în componenţă 15 silozuri verticale, cu o capacitate de stocare individuală de 10.000 m3, 2 laboratoare de analiză şi procesare a seminţelor şi are, în prezent 90 de angajaţi, compania intenţionând să crească numărul acestora la 200.

Statul român şi comunităţile locale câştigă milioane de euro din impozite. Un bun exemplu fiind primăria din Lehliu Gară, care încasează 1 milion şi jumătate de euro din fabrica portughezilor.

Un alt investitor portughez, pe nume Eduardo Gomej a renunţat la plantaţiile de măslin de lângă Lisabona şi a arendat şi cumpărat zeci de mii de hectare de grâu, porumb, orzoaică, rapiţă sau floarea-soarelui în satele Balaciu, Ciochina, Albeşti, Hueşti, Luciu, Vlădeni şi Făcăeni.

Numai în judeţul Ialomiţa , portughezul a adunat până acum 17.500 de hectare.

Lucrează pământul cu  200 de angajaţi, 100 de cai şi 400 de tractoare şi şi-a propus să obţină  450 de mii de tone de floarea-soarelui şi de rapiţă. Cu această producţie va umple de trei ori pe an silozul de la cea mai mare fabrică de extracţie a uleiurilor vegetale din Europa de Sud-Est.

Lasă un răspuns