Strategia laptelui după anul 2015

Lapte

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a atras atenţia că România trebuie să îşi pregătească strategia de după anul 2015 când dispar cotele de lapte şi pentru momentul în care problema va fi legiferată în Parlamentul European (PE).

 Valeriu Tabără a susţinut că prima constatare pe sectorul bovine a fost lipsa unor cifre exacte privind ceea ce există în România şi apoi diferenţele în statistici, care ajung şi la un minus de 200.000 de capete.

Ministrul le-a spus fermierilor că subvenţia de la 250 de euro pe cap de vacă nu se va reduce sub 120-130 de euro pe cap de vacă, dar că dacă România doreşte să fie în faţa unei decizii clare, trebuie să se pregătească. Acesta a atras atenţia că e o schimbare a politicii laptelui la nivel european şi fermierii români trebuie să ştie ce înseamnă acel ‘contract unic’.

‘Există un sistem de creştere a taurinelor în România şi un domeniu formidabil şi este la fel de important şi Holsteinul, şi Bălţata Românească şi Bruna, în aşa fel încât pe producţia de lapte să putem asigura necesarul din România, şi nu luptele pentru nu ştiu ce tip de interese mai mult sau mai puţin de grup, care ne-au dus la importul de produse lactate. Pentru că astea acolo duc’, a subliniat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără a punctat că, dincolo de apartenenţa politică, este nevoie de o structură funcţională, capabilă să facă faţă firmelor mari şi sistemului de comercializare.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost prezent sâmbătă, 5 ianuarie, la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, organizată la Sângeorgiu de Mureş.

Agrias

Lasă un răspuns