Subventiile pentru agricultura eco, negociate la Bruxelles fara consultarea producatorilor

Fermierii si agricultorii ecologici sunt nemultumiti de faptul ca reprezentantii din Ministerul Agriculturii care au negociat la Comisia Europeana subventiile care vor fi acordate de anul viitor agriculturii ecologice din Romania nu au consultat nici un producator autohton pentru a afla care este necesaru minim al subventiei pentru a atinge rentabilitatea.

In conferinta ”Romanian Organic Forum”, desfasurata in cadrul targului Indagra 2010, un oficial al Ministerului Agriculturii a anuntat ca, din martie, anul viitor, fermierii romani vor putea accesa pentru prima oara fonduri europene destinate agriculturii ecologice, prin Programul National de Dezvoltare Agricola (PNDA). Andrei Balan, reprezentant al Autoritatii de Management al PNDA din cadrul Ministerului Agriculturii a precizat ca, in urma negocierilor, fermierii romani vor accesa între 153 şi 400 de euro pentru fiecare hectar, în functie de tipul de cultura. ”De exemplu, 153 de euro pentru terenuri arabile, 360 de euro pentru legume, inclusiv ciuperci, 255 de euro pentru plante medicinale si aromatice si chiar 400 de euro pentru livezi”, a explicat acesta.

Pentru a fi eligibili la accesarea acestor fonduri, fermierii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii minime: dimensiunea minima a fermei sa fie de 1 hectar (sau 0,1 ha in cazul gradinilor si livezilor), terenul sa fie inregistrat in Registrul Fermelor si in LPIS (Land Parcel Indentification System) si sa indeplineasca toate cerintele specifice de tratare a solului, iar proprietarii sa semneze un angajament pe 5 ani de mentinere a terenului in regim ecologic.

Producatorii: ”De ce suntem tratati ca cetateni europeni de categoria a II-a?”

Fondurile totale alocate prin Axa 2 a Programului pentru masuri care vizeaza protectia mediului si agricultura ecologica se ridica in total la 2,3 miliarde de euro. Comisia Europeana urmeaza sa aprobe in luna februarie sumele agreate in urma negocierilor pentru stabilirea sumelor alocate pentru agricultura ecologica.

Desi ar trebui sa fie o veste buna, producatorii ecologici se declara nemultumiti de sumele mici alocate si mai ales de faptul ca nimeni de la Ministerul Agriculturii nu i-a contactat ca sa-i intrebe cat ar trebui sa fie nivelul subventiei astfel incat culturile eco romanesti sa devina rentabile, in conditiile concurentei venite din partea celorlati fermieri din UE.

”Fermierii austrieci primesc 2.500 de euro pe hectar, spre exemplu, grecii – 600 de euro/ha. Sumele nu au fost corect fundamentate de Ministerul Agriculturii. Vrem un sprijin similar celui primit de ceilalti fermieri din UE. De unde a scos ministerul aceste sume?”, a intrebat in cadrul conferintei Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania.

In replica, reprezentantul ministerului Agriculturii, Adrian Balan, a explicat ca, in viziunea Comisiei Europene, nivelul compensarilor pentru agricultura este adaptat la nivelul economiei respective si al costurilor de productie specifice.

Pentru mai multe aici.

Lasă un răspuns