Subvenţiile pentru agricultură în 2008, plătite eronat

Din cauza  modului  defectuos în care s-au acordat subvenţiile pentru agricultură în 2008, Comisia Europeană a sancţionat România cu aproape 75 milioane de euro, declară reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Această „corecţie financiară” este a doua, după ce în anul 2010, UE a mai sancţionat România cu alte 44,7 milioane de euro pentru plăţi incorecte.

Astfel, nota de plată pentru primii doi ani de la aderare se ridică la 120 mil. Euro.

Acest lucru nu înseamnă că subvenţiile acordate fermierilor vor fi afectate, ci faptul că banii vor fi plătiţi de la bugetul de stat. „România a solicitat Comisiei Europene reţinerea acestei corecţii financiare eşalonat în cinci ani”, arată reprezentanţii APIA. Astfel, tranşele reţinute de Comisie în contul acestor deficienţe vor trebui acoperite integral de autorităţile române.

Neregulile din România vizează „puncte slabe ale sistemului LPIS-GIS în ceea ce priveşte controalele administrative încrucişate, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente la faţa locului în privinţa ajutoarelor pe suprafaţă”, potrivit unui comunicat al CE.

România mai are de plătit, şi o parte din amenzile pe 2007 – în trei tranşe egale, (2011, 2012 si 2013). O parte din probleme vin din faptul că s-a solicitat sprijin pentru 9,7 milioane de hectare, iar după controalele efectuate, s-a demonstrat faptul că doar 9,1 milioane hectare era suprafaţa eligibilă.

Au fost identificate 16.113 de cazuri de raportări eronate, asta înseamnând că o parte dintre fermierii au declarat, în 2008, mai mult teren decât aveau.

Nici sistemul de identificare a parcelelor nu functionează la parametrii optimi, asta se dovedeşte prin faptul că în anul 2010 abia dacă era gata în proporţie de 90%.

Lasă un răspuns