Summitul Dunării pe 8 noiembrie, la Bucuresti

Bucureştiul va găzdui, pe 8 noiembrie, Summitul Dunării, reuniunea fiind menită să reconfirme, printr-o declaraţie, sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie a UE pentru această regiune.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, evenimentul are loc în perspectiva comunicării şi a planului de acţiuni aferent pe care Comisia Europeană le va prezenta pe această temă în luna decembrie, urmând ca forma finală a strategiei să fie aprobată la Consiliul European din iunie 2011.

Reuniunea de la Bucureşti, care se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedintelui României, va fi deschisă cu discursuri rostite de şeful statului, Traian Băsescu, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de primul-ministru Emil Boc.

Lucrările vor fi structurate în două sesiuni plenare şi un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc şefilor de delegaţii şi membrilor delegaţiilor oficiale, urmate de adoptarea declaraţiei de la Bucureşti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

La evenimentul de la Bucureşti sunt aşteptate să participe, la nivel înalt, delegaţii reprezentând guvernele naţionale ale celor 14 state din bazinul Dunării. De asemenea, Polonia a fost invitată în calitate de observator.

Conform Guvernului, ca stat co-iniţiator al ideii unei strategii europene pentru Regiunea Dunării, alături de Austria, România şi-a menţinut constant profilul de promotor activ pentru concretizarea acestei iniţiative după modelul de cooperare regională care funcţionează deja între statele riverane Mării Baltice.

‘Guvernul României s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei pentru Regiunea Dunării, prin elaborarea şi promovarea unei poziţii naţionale pe baza dialogului inter-instituţional şi cu implicarea societăţii civile. (…) Primul-ministru Emil Boc a susţinut necesitatea şi importanţa unei strategii europene pentru Regiunea Dunării pe tot parcursul procesului de dezbateri şi consultare publică desfăşurat la nivelul UE, timp de aproape un an – proces a cărui conferinţă de închidere a avut loc tot în România, la Tulcea şi Constanţa, în perioada 10-12 iunie’, se aminteşte în comunicatul Guvernului.

Argumentele României în favoarea acestei iniţiative au fost expuse de primul-ministru în cadrul mai multor reuniuni la care a participat în ultimele luni, precum şi în întrevederile pe care le-a avut cu oficiali europeni şi cu lideri ai unor state dunărene.

‘Suntem convinşi că strategia va conferi valoare adăugată dezvoltării economice şi sociale a regiunii. Pentru asigurarea coeziunii social-economice în bazinul dunărean este necesar să acţionăm împreună, pentru a face faţă provocărilor din domeniul transporturilor, mediului, economiei şi culturii. Strategia privind Dunărea este o oportunitate semnificativă pentru creşterea dezvoltării regionale, bazată pe coeziunea politicilor, şi pentru sprijinirea ţărilor nemembre UE pe drumul lor european şi a aspiraţiilor europene ale ţărilor Vecinătăţii Estice. De aceea, Dunărea reprezintă un factor cheie în aceste zone’, declara, în noiembrie 2009, primul-ministru Emil Boc.

Prezent în februarie 2010 la Budapesta, la Summitul dunărean, premierul Emil Boc a propus şi câteva proiecte concrete care să vizeze implementarea strategiei dunărene: modernizarea porturilor dunărene şi a infrastructurii aferente; interconectarea sistemelor naţionale cu cele vecine în materie de gaz şi electricitate şi, nu în ultimul rând, proiecte care să vizeze protecţia mediului, dar şi implicarea ţărilor din zona Dunării în proiecte educaţionale, aminteşte Biroul de presă al Guvernului.

În marja reuniunii de la Bucureşti, premierul Emil Boc va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Bulgaria, Boyko Borisov, Ungaria, Viktor Orban, şi Republica Moldova, Vlad Filat, şi cu vicepremierul sârb, Bozidar Djelic.

Sursa:AGERPRES

Lasă un răspuns