Tara se vinde hectar cu hectar

Chiar dacă preţul terenurilor agricole din România a crescut în ultimii ani, el este încă de trei până la şapte ori mai mic decât în majoritatea ţărilor europene. Estimările indică faptul că tendinţa de creştere se va menţine şi în anii următori, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox.

Preţul terenurilor agricole din România diferă în funcţie de regiuni. În Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare al terenurilor agricole este de aproximativ 1.500 – 1.600 euro pe hectar, în timp ce în judeţele localizate în apropierea Bucureştiului, preţul se ridică la 2.200-2.700 euro/hectar. Suprafaţa de teren agricol disponibilă la vânzare în România este în prezent estimată la 500.000 hectare.

România are o capacitate agricolă de circa 14,7 milioane de hectare de teren, din care numai 10 milioane sunt utilizate ca teren arabil. Un studiu realizat în 2008 arată faptul că 6,8 milioane de hectare nu sunt folosite. În plus, mai beneficiem de 3,3 milioane hectare de păşune, 220.000 ha de vie şi 206.000 ha de livezi.

„În principiu, pentru consolidarea unei suprafeţe de 1.000 hectare trebuie cumpărat teren de la 500 până la 900 de proprietari diferiţi“, menţionează autorii studiului. Această situaţie este considerată un impediment în faţa investitorilor străini interesaţi de terenul agricol românesc. Valoarea de piaţă a ariilor mari consolidate de teren agricol este, în general, cu circa 50% mai mare decât preţul loturilor mici.

Terenuri împădurite

Suprafaţa forestieră a României este de aproximativ 6 milioane de hectare (25% din suprafaţa ţării) din care circa 4 milioane este deţinută de autorităţilor statului. Media europeană de terenuri forestiere este de circa 32% din suprafaţa totală. Preţul pădurilor din România variază între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar.

„Cel mai ieftin tip de lemn (cel de foc) este vândut în România cu aproximativ 70 de euro pe metru cub. Drept rezultat, în cel mai rău caz, se poate obţine anual o sumă de 350 de euro pe hectar, ceea ce poate conduce la o amortizare a investiţiei în maximum zece ani“, precizează consultanţii DTZ Echinox.

În vizorul investitorilor

Datorită restricţiei impuse companiilor şi persoanelor fizice străine în privinţa achiziţiei de teren agricol în România, cea mai comună practică este înfiinţarea unor entităţi economice înregistrate în România prin intermediul cărora se fac aciziţiile de teren.

Sursa: Capital.ro
Pentru a lectura articolul in intregime, click aici.

Lasă un răspuns