Târgul ‘ Agraria’, prezent la Cluj, cu cele mai renumite animale de rasă din România

Miercuri, 04 mai 2011, la complexul expoziţional din Cluj-Napoca, şi-a deschis porţile, cel  mai mare târg de agricultură şi industrie alimentară din Transilvania – ‘Agraria’, care va dura 5 zile (până duminică inclusiv) şi unde sunt  invitaţi peste 250 de participanţi din zece ţări europene, printre care Elveţia, Olanda, Austria, Germania , Spania şi Ungaria.

Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, a declarat la deschiderea Târgului ‘Agraria’, că parteneriatul strategic dintre România şi ţara sa se realizează nu numai în plan politic, ci şi în domeniile economic şi cultural.

El a subliniat că relaţiile celor două ţări, pe linie de comerţ agricol, reprezintă unul dintre domeniile cu cea mai dinamică dezvoltare şi că, între comisiile parlamentare de specialitate, consultările sunt sistematice, iar agenţiile agricole efectuează, constant, schimburi de experienţă.

Târgul internaţional “Agraria”, prezintă, în premieră, o expoziţie cu animale de rasă din ţara noastră şi  lansarea de către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a unui proiect  menit să îi ajute pe studenţi să cunoască încă din timpul facultăţii care sunt cele mai importante elemente ce duc la realizarea unor programe de succes, prin care se atrag fonduri europene.

Potrivit  tradiţiei, USAMV din Cluj-Napoca va organiza un târg de locuri de muncă pentru studenţi, absolvenţi agronomi şi de medicină veterinară.

Prezentări de animale de rasă – precum renumitul Bivol românesc, ovinele Ţurcana, Ţigaie, Safolk, Hemshir, Cap Negru German, Merinos, Ratca, Muflon European, caprinele Carpatina, Alba de Banat, Alpina Franceză, Bouer, Metis, cabalinele Percheron, Semigreu românesc, Lipiţan, Pur sânge arab, Friesian, suine Mangaliţa şi Bazna – şi de păsări vor avea loc pe două hectare de teren special amenajate.

În cadrul târgului vor avea loc întâlniri ale asociaţiilor crescătorilor de animale, ziua de vineri fiind dedicată crescătorilor de bubaline, care îşi vor prezenta, în cadrul unei conferinţe, asociaţia, precum şi punctele de vedere despre greutăţile foarte mari cu care se confruntă acest domeniu al zootehniei.

Ziua de sâmbătă va fi dedicată oieritului, urmând a avea loc şi o întâlnire cu membrii Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj şi ai Cooperativei Agricole Someş Arieş, precum şi cu cei ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Cluj .La Tombola crescătorului de bovine se va oferi drept  premiu o viţică. Tot sâmbătă, va avea loc o dezbatere cu tema ‘Perspective în zootehnie: programe de formare profesională – Şcoala Naţională pentru Pregătirea Specialiştilor în Zootehnie’.

Duminică, se va desfăşura şi un concurs de tuns oi, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Cluj

La acest târg se vor desfăşura multe activităţi dedicate protecţiei mediului.

Clujenii vor vizita, totodată,  Expoziţia de produse tradiţionale organizată de Serviciul de Produse Tradiţionale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Braşov.

Printre participanţi, la târg se numără Centrul Agro Transilvania, Euralis Seminţe SRL România, MAP – Maşini Agricole Performante SRL România, Sano Furajare Modernă, Sere Transilvania, Viticultură şi Vinificaţie Blaj, instituţii de învăţământ superior agricol, Serviciul de Produse Tradiţionale din Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine din Bran, Asociaţia BioAgricultorilor din România şi Compania Antibiotice din Iaşi.

La deschiderea târgului, printre cei care au rostit scurte discursuri a fost şi primarul Sorin Apostu, care  şi-a exprimat certitudinea că ‘Agraria’ se va desfăşura şi în următoarele decenii în Cluj-Napoca, ‘oraşul care are cea mai prestigioasă universitate de ştiinţe agricole din România şi care l-a dat pe comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş’.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj, Călin Fărgaciu, a declarat, la Târgul ‘Agraria’, că ‘o ţară nu poate să fie bogată fără ţăran bogat’.

Lasă un răspuns