Târgul Naţional al Mierii- ediţia de primăvară

Ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR), se desfăşoară în perioda 8-10 aprilie 2011, pe platforma apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură.
Potrivit organizatorilor, peste 95 de producători şi procesatori de miere îşi prezintă oferta, începând cu o diversitate de sortimente de miere românească şi suplimente nutritive pe baza de miere până la alte produse apicole precum polen, propolis, lăptişor de matcă şi derivate ale acestora, produse apiterapeutice şi cosmetice.

ACAR intenţionează ca, începând din acest an, Târgul Naţional al Mierii să fie organizat în două ediţii – una de primăvara – cea din 8-10 aprilie 2011 – şi o ediţie de toamnă, în perioda 2-4 septembrie 2011, considerând că această resursă naturală «Stupul» – prin bogăţia de produse apicole cu rol nutritiv şi terapeutic pe care le oferă – ar trebui să ajungă tot mai mult în atenţia românilor.

‘Ne-am decis să organizăm în acest an două ediţii pentru Târgul Naţional al Mierii, una în primăvară, respectiv în acest week-end, şi una în toamnă, în perioada 2-4 septembrie 2011, deoarece piaţa mierii şi cea a produselor apicole a luat avânt anul trecut, iar bucureştenii s-au arătat tot mai interesaţi de a achiziţiona miere curată, la prima mână şi fără TVA’, a declarat  preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

Preşedintele ACAR speră ca în acest an producţia totală de miere să ajungă în jurul valorii de 20.000 de tone, în condiţiile în care anul trecut producţia de miere de salcâm a fost compromisă aproape în toate zonele ţării, existând şi la ora actuală un deficit pe piaţă.

‘Ne aşteptăm la o producţie bună de miere în 2011, de peste 20.000 de tone, faţă de anul trecut când s-a realizat circa 16.000-17.000 de tone. Au fost probleme cu mierea de salcâm din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care nu prea există nici la ora actuală pe piaţă cu toate că avem cereri, atât la intern cât şi la extern’, a spus Fetea.
Reprezentantul ACAR a menţionat că producţia de miere ecologică, se cifrează la circa 3.500 de tone, 60-70% fiind exportată către ţările UE.

Prin Programul Naţional Apicol (PNA), fondurile europene şi naţionale alocate în 2010, au fost accesate de apicultori aproape în totalitate (99,88%), deşi au fost solicitări mai mari cu 83 % faţă de sumele totale alocate de peste 4 milioane de euro.

‘Pentru 2011 avem prevăzută o sumă de 7 milioane de euro prin PNA, faţă de 4 milioane de euro anul trecut. România are alocată prin acest program care se derulează până în 2013, o sumă de aproape două ori mai mare faţă de programul anterior, fiind a doua ţara după Spania din punct de vedere al sumelor alocate de Comisia Europeană’, a adăugat Ioan Fetea, subliniind că noul program va avea cinci măsuri de susţinere faţă de numai două pe programul care s-a încheiat în 2010.

Aceste fonduri din PNA se acordă doar o dată pe an după analiza dosarelor depuse la APIA, acţiune care a demarat din 28 martie 2011. Plata către apicultori va fi finalizată până la data de 15 octombrie a.c.

In România există 33-35.000 de apicultori înregistraţi, din care aproape jumătate, respectiv 16.000-17.000, fac parte din asociaţie şi 1,2 milioane familii de albine, înregistrate la finele anului 2010.

Consumul autohton de miere pe cap de locuitor,in prezent, este de 400 – 500 de grame, comparativ cu două kg  în Germania sau 1,5 kg în Olanda şi Belgia, dar în creştere de 100 de ori faţă de anii ’90.

Lasă un răspuns